SAD UVELE NOVE SANKCIJE RUSIJI
Protjerano 10 diplomata, ograničenja za kompanije

Aktuelno Svijet

SAD su uvele nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile da protjeraju 10 ruskih diplomata.

 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da je odgovor na nove američke sankcije “neizbježan”, prenosi AFP.

 

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, miješanje Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napad za koji američka vlada optužuje Rusiju, prenose agencije.

 

Taj napad na softver kompanije Solar Vinds omogućio je hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste, prenosi Tanjug.

 

Između ostalog, sankcije zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju obveznice od Centralne banke Ruske Federacije, Nacionalnog fonda Ruske Federacije, kao i od ruskog ministarstva finansija nakon 14. juna. Zabranjeno im je i da pozajmljuju sredstva ovim institucijama.

 

AFP prenosi da su američki i zapadni saveznici sankcionisali “pet pojedinaca i tri entiteta” zbog “ruske okupacije ukrajinske oblasti Krim”.

 

Sankcijama je obuhvaćeno i šest tehnoloških kompanija iz Rusije, za koje američka administracija smatra da obezbjeđuju podatke ruskim obavještajnim službama.

 

Osim toga, sankcionisana su i 32 pojedinca koja su, kako navode iz Bajdenove administracije, uključenja u pokušaj Rusije da utiče na predsjedničke izbore u SAD 2020. godine.

 

– Donio sam odluku da određene štetne strane aktivnosti ruske vlade čine neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, spoljnoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Država – naveo je američki predsjednik Džozef Bajden u saopštenju.

 

Dodao je da pod štetnim aktivnostima, između ostalog, podrazumijeva “napore za podrivanje održavanja slobodnih i poštenih demokratskih izbora i demokratskih institucija u Sjedinjenim Državama i kod njenih saveznika i partnera”, ali i “zlonamjerne sajber aktivnosti protiv SAD i njenih partnera”.

 

Reakcije na uvođenje sankcija Rusiji

 

NATO saveznici “solidarišu se” sa SAD u vezi sa sankcijama protiv Rusije koje su uvedene kao odgovor na “destabilizujuće aktivnosti” Moskve, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

 

Reagovala je i Evropska Unija, koja je istakla da izražavaju “solidarnost sa SAD zbog zlonamjernih sajber aktivnosti” koje se pripisuju Rusiji.

 

Ruski odgovor na američke sankcije

 

Rusija će snažno odgovoriti na nove sankcije koje su im uvele SAD, rekao je danas visokorangirani diplomatski izvor za TAS S.

– Kao u ranijim slučajevima, odgovor će biti snažan – rekao je neimenovani diplomata.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *