Šarović: Vlast u Republici Srpskoj je u velikoj krizi!

Aktuelno Politika

Možemo savladati vladajuće i da je ovo možda u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa najbolji trenutak, ne samo što mi mislimo da smo dobri nego mislim da je vlast u Republici Srpskoj zaista na toj najnižoj tački popularnosti, da su u velikoj krizi i da se to i osjeti i vidi – kazao je Šarović.

 

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kaže da je Izborni zakon, poslije Ustava, vjerovatno najznačajniji dokument u jednoj zemlji.

 

“Za mene je nezamislivo da u takvom dokumentu ravnopravno ne učestvuje opozicija. On jedino ima tu svoju težinu, kredibilitet ukoliko učestvuju i pozicija i opozicija, ukoliko postignemo kompromise, jer to nije stvar većine. I ne samo većine i pozicije nego i nevladinog sektora, civilnog društva, CIK-a. Mislim da je smiješno da se uopšte može zamisliti da izborni zakon donesu tri vodeće stranke kako se, na neki način, sada to protežira, a ja mislim da je to potpuno pogrešan put”, kazao je Šarović u intervjuu federalnoj televiziji.

 

Ističe da, izuzev ako se ne desi neki veliki pritisak s različitih strana, šanse za promjenu izbornog zakona nisu velike.

 

“S obzirom na to da smo i čuli da se potežu neka najvažnija pitanja. Ona jesu važna i bilo bi odlično da se postigne dogovor oko izbora članova Predsjedništva, no to se pokušava 15 godina i nisam baš siguran da je ovo možda taj pravi moment zbog toga što se insistira praktično na sve ili ništa. Znači, ta pitanja su uslov uopšte da se raspravlja o ostalim detaljima Izbornog zakona, što je, po meni, pogrešno”, kazao je Šarović.

 

On je mišljenja da će ta vrsta pritiska, da se moraju naći i riješiti najteža pitanja, dovesti u pitanje uopšte tu ideju i pokušaj da uopšte dođe do promjene Izbornog zakona.

 

“Ja sam radije za varijantu da se pokuša naći rješenje za Predsjedništvo, Dom naroda i još neka teža pitanja oko kojih godinama nema konsenzusa, a ako to nije moguće, onda da se na sto stave i ona pitanja, oni članovi oko kojih ima saglasnosti većine parlamentarnih stranaka u BiH, pa i nevladinog sektora. Znači, izmjene manjeg obima vjerovatno da, tako da sam ja zagovornik da se pokuša doći do rješenja koje bi uključilo i ova najteža pitanja, a ako to nije moguće, onda da se ide ovim srednjim ili, rekao bih, lakšim putem”, kazao je Šarović.

 

On kaže da od sastanka sa američkom delegacijom ne očekuje ništa epohalno.

 

“Mislim da će vjerovatno neki od članova delegacije s naše strane biti pod značajnim pritiskom i pokušajem da se dođe do rješenja, no mislim da nisam veliki optimista. Mislim da se krenulo lošim putem na samom početku i, ukoliko ne dođe do promjene Izbornog zakona, isključivi krivci će biti ove tri vladajuće stranke SDA, HDZ i SNSD, jer su za sebe prigrabile neka ovlaštenja u ovom procesu promjene Izbornog zakona koja nisu smjeli da uzmu, jer Izborni zakon nije neki zakon o zaštiti prirodne okoline pa da može većina da nametne određena rješenja”, kazao je Šarović.

 

Na pitanje da li on ima ambicije da bude kandidat, odgovara da imaju mnogo prečeg posla u stranci te da su izbjegavali tu vrstu tihog predstavljanja.

 

“Ja sam predsjednik stranke, naravno da ću biti pitan nekog dana vezano za ambicije i predsjednika stranke, ali i ostalih važnih članova u SDS-u, tako da mislim da uvijek kadrovsko pitanje i pitanje kandidatura, posebno u složenoj koaliciji kakva će da bude kod nas, nisu laka pitanja. Nekada padamo na tom ispitu. Mislimo da možemo savladati vladajuće i da je ovo možda u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa najbolji trenutak, ne samo što mi mislimo da smo dobri nego mislim da je vlast u Republici Srpskoj zaista na toj najnižoj tački popularnosti, da su u velikoj krizi i da se to i osjeti i vidi”, kazao je Šarović.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *