SKANDAL U VLADI RS
Višković primio priznanje iz ruku lažnog Dodika

Aktuelno

Predsjednik Udruženja veterana „Garda Panteri“ Petar Cvijetinović uručio je danas u Banjaluci priznanje „Zlatna značka“ predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, u znak zahvalnosti za pruženu pomoć ovom udruženju na održavanju kulture sjećanja na ratnu prošlost ove jedinice Vojske Republike Srpske.

 

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom sastanka sa predstavnicima udruženja, koje okuplja više od 3.000 članova, predsjednik Vlade Radovan Višković zahvalio se na priznanju, ističući da su „Panteri“, na čelu sa njihovim komandantima Branku Pantelić Panteru i Ljubiši Saviću Mauzeru dali nemjerljiv doprinos odbrani Majevice i Semberije tokom proteklog, Odbrambeno otadžbinskog rata.

 

– Predsjednik Vlade naglasio je da je dužnost i obaveza Vlade Republike Srpske da baštini kulturu sjećanja na slavni, ratni put „Pantera“, ali i brojnih drugih jedinica Vojske Republike Srpske koje su sačuvale srpski narod i Republiku Srpsku – saopšteno je iz Vlade.

 

Predsjednik udruženja „Garda Panteri“ Petar Cvijetinović, zahvalio se Vladi Republike Srpske na pruženoj pomoć udruženju za dostojanstveno obilježavanje memorijala u rejonu Panjika na Majevici, na mjestu gdje je prvi komandant jedinice Branko Pantelić Panter izgubio život u septembru 1992. godine.

 

 

Cvijetinović se zahvalio Vladi i na projektima za samozapošljavanje veterana ove jedinice, koji su, zahvaljujući programu pomoći demobilisani borcima, pokrenuli sopstveni posao i osigurali svoju egzistenciju.

 

Kako navode iz Vlade, današnjem sastanku prisustvovali su i Branka Pantelić, supruga prvog komandanta „Pantera“ i njegov unuk Viktor, kao i Aleksandar Savić, sin Ljubiše Savića Mauzera.

 

Međutim, ako se osvrnemo u ne tako daleko prošlost, vidjećemo da je premijer Srpske u svoj kabinet u Vladu primio čovjeka koji nosi status jednog od najpoznatijih prevaranata na ovim prostorima. Za razliku od Garde „Panteri“, koja baštini tradiciji jedne od najslavnijih jedinica Vojske Republike Srpske, Cvijetinović koji se predstavlja kao predsjednik udruženja, ne može da se pohvali tako slavnim imidžom, osim u pežurativnom smislu.

 

On je u javnosti pozatiji kao „Pero Maljutka“, koji je zbog prevara hapšen u Srpskoj i Srbiji.

 

Naime, Cvijetinović se od 2006. pa na ovamo lažno predstavljao kao Milorad Dodik i tadašnji ministar Rajko Ubiparip. Čak je od lakovjernih biznismena u RS, Hrvatskoj i Srbiji izvlačio novac.

 

On je 2009. godine uhapšen u akciji novosadske kriminalističke policije na Novom naselju zbog sumnje da je počinio seriju prevara u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, predstavljajući se kao tadašnji premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

 

Koristeći fizičku sličnost iz mlađih dana, navelu su tada iz policije, on se predstavljao kao Dodik i sklapao poslove sa raznim privrednicima i preduzećima u zemljama bivše SFRJ. Za Cvjetinovićem je bila raspisana i centralna potjernica u Republici Srpskoj, kao i više međunarodnih potjernica.

 

Tada su za njim više od godinu dana tragale gotovo sve policije na Balkanu i konačno je uhapšen u koordinisanoj akciji beogradske i novosadske policije.

 

Maljutka se u žižu dešavanja vraća 2019. godine kada počinje da javno istupa. Predstavnici udruženja veterana Garde “Panteri” su u aprilu održali konferenciju za medije, na kome su poručili da je Cvijetinović bivši predsjednik te da im svojim djelovanjem nanosi štetu.

 

Međutim, krajem decembra 2019. kao jedan od organizatora skupa „Za Republiku Srpsku“ na kome su u Banjaluci govorili nekadašnji oficiri Vojske Republike Srpske, pojavio se i Maljutka. Jedan od gostiju tog skupa bio je i Milorad Dodik, a kamere su zebilježili da je „lažni Dodik“ aplaudirao na svako pominjanje imena pravog Dodika.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *