Usvojen rebalans budžeta Banjaluke bez odbornika SNSD

Aktuelno Društvo

Osma redovna sjednica Skupštine grada Banjaluka nastavljena je bez odbornika SNSD, koji su napustili zasjedanje, a za njima i većina odbornika vladajuće koalicije. Rebalans budžeta za tekuću godinu je usvojen uz uvećanje od 11 miliona KM.

 

Na sjednicu su se prvi vratili odbornici Ujedinjene Srpske, a nakon pola sata su došli i Velibor Stanić i Dragan Banjac iz Socijalističke partije.Dolaskom odbornika PDP Ivana Begića obezbijeđen je potreban kvorum za nastavak zasjedanja.

 

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske, rekao je da oni ostaju pri ranijem stavu da porodilje i zdravstveni radnici trebaju dobiti podršku.

 

– Trebamo biti na raspolaganju građanima bez obzira na političku opciju. Ne smiju se lomiti koplja preko novorođenčadi, rekao je Stanić.

 

Ujedinjena Srpska je na Prijedlog rebalansa budžeta uložila amandman za dio sredstava za most u Docu i nastavak ovog projekta, što je gradonačelnik Draško Stanivuković prihvatio, što se smatra jednim od razloga zbog kojeg su odbornici US ostali na sjedanici.

 

ŠTA DONOSI REBALANS BUDŽETA

 

Povećanjem prihoda i smanjenjem rashoda, za samo osam mjeseci gradska administracija je obezbijedila dodatnih 17 miliona KM u budžetu Grada koji će biti raspoređeni za realizaciju brojnih mjera i projekata u svim oblastima.

 

– Besplatni udžbenici su postali realnost, a realnost postaju i besplatan prevoz za penzionere sa penzijom do 250 KM, studente i srednjoškolce iz porodica sa četvoro i više djece, rekao je gradonačelnik Stanivuković najavljujući rebalans budžeta.

 

Po prvi put, subvencije Grada planirane su i za privatne vrtiće što bi za manje od godinu dana trebalo da dovede do toga da više ne bude listi čekanja za smještaj djece u vrtiće.

 

Od drugih mjera, Nacrt rebalansa gradskog budžeta predviđa i novčanu podršku porodiljama u vidu dodatka na platu zaposlenim odnosno jednokratno nezaposlenim porodiljama.

 

Dodatna sredstava predviđena su za obnovu škola, i to čak pola miliona KM koji će biti uloženi u sanaciju 11 škola („Vuk Stefanović Karadžić“, „Milan Rakić“, „Đura Jakšić“, „Aleksa Šantić“, „Vojislav Ilić“, „Ivan Goran Kovačić“, „Georgi Stojkov Rakovski“, „Desanka Maksimović“, „Miroslav Antić“, „Petar Petrović Njegoš“ i „Stanko Rakita“).

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *