Borelj: EU je opredijeljena za očuvanje stabilnosti BiH

Aktuelno BIH

– Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozef Borelj rekao je da je EU čvrsto opredijeljena za osiguranje stabilnosti BiH i da “evropska vizija za BiH podrazumijeva mir i bezbjednost, slobodu kretanja robe, usluga i kapitala.

 

Borelj je u bazi Butmir, gdje je održana ceremonija postrojavanja snaga EUFOR-a, istakao da je u ovom ključnom trenutku važno prisustvo ovih snaga radi očuvanja bezbjednosti i da su zbog toga upućene četiri dodatne čete ljudstva.

 

– U ovom trenutku uvjeravam građane u našu čvrstu opredijeljenost u osiguranje stabilnost BiH, rekao je Borelj i dodao da je jačanjem snaga EUFOR-a obezbijeđena mogućnost bržeg djelovanja u kriznim situacijama.

 

Borelj je istakao da “evropska vizija za BiH podrazumijeva mir i bezbjednost, slobodu kretanja robe, usluga i kapitala”.

 

– To je vizija za budućnost, rekao je Borelj i dodao da je za to “potrebno zajedničko djelovanje domaćih snaga”.

 

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti ubrzanog članstvu BiH u EU i da li je i dalje fokus na 14 prioriteta, Borelj je rekao da su pravila vrlo jasna i da se moraju poštovati.

 

– Moraju se sprovesti sve ključne reforme i svi uslovi iz 14 ključnih prioriteta kako bi Savjet EU donio jednoglasnu odluku, poručio je Borelj, ističući da su uslovi jasno postovljeni.

 

Uoči današnjeg sastanka sa liderima političkih stranaka, Miloradom Dodikom (SNSD), Draganom Čovićem (HDZ BiH) i Bakirom Izetbegovićem (SDA), Borelj je najavio da će biti riječi o izmjenama Izbornog zakona.

 

– Juče smo imali u Evropskom parlamentu živu diskusiju i dobro je da čujemo stavove da shvatimo kako očuvati BiH kao jednu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kaže Borelj.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *