Plakati upozorenja zbog mogućih izbornih prevara

Aktuelno

Centar Banjaluke jutros je oblijepljen plakatima koji upozoravaju na zakonske sankcije protiv svakog ko odluči da učestvuje u izbornim krađama na Opštim izborima koji se sutra održavaju u BiH.

 

Na plakatima se navodi da je zbog izbornih prevara u Doboju na lokalnim izborima 2020. podneseno 230 krivičnih prijava, da je 49 lica pod istragom i da je potvrđeno pet optužnica. Takođe se podsjeća se da su, zbog izbornih prevara, zaprijećene kazne zatvora od tri do pet godina.

 

Na kraju i pitanje za razmišljanje: Da li ste spremni da robijate zbog tuđih fotelja?

 

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se sutra, a pojedine partije saopštile su da su u Doboju već uočene pripreme za nove izborne prevare.

 

 

Otkriveni su slučajevi lažnog predstavljanja kao i slučajevi u kojima su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti akreditovani kao posmatrači izbora.

 

Informacije koje stižu iz Doboja govore da je dio građana zatražio ljekarske potvrde o slabovidosti, kako bi im bila dozvoljena asistencija, odnosno tuđa pomoć prilikom glasanja. To takođe upućuje na potencijalne zloupotrebe, jer na taj način “asistent” može kontrolisati da li će osoba koja je eventualno uzela novac za glas, zaista glasati po dogovoru.

 

Lokalni izbori u Doboju, prije dvije godine, su ponovljeni zbog evidentiranih značajnih kršenja Izbornog zakona i narušavanja izbornog procesa.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *