Hoće li EU finansirati pristupanje BiH sa 20 milijardi?

Aktuelno

Može li Bosna i Hercegovina da računa na 20 milijardi evra podrške kako bi mogla uskladiti svoje zakone, standarde i institucije sa onim u Evropskoj uniji?

 

Ovu temu pokrenuo je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, koji je prije par dana, komentarišući odluku EU da odobri Bosni i Hercegovini status kandidata za pridruživanje evropskom bloku, rekao da bi EU u naredne četiri godine trebala dati BiH 20 milijardi evra pomoći!

 

– Vrijeme je da Evropska unija i mi u BiH i entitetima, zajedno i kao partneri, na obostrano zadovoljstvo finalizujemo ovaj proces. S tim ciljem predložiću svim političkim akterima u BiH i entitetima da od EU do 2027. godine zatražimo finansijsku podršku u iznosu od 20 milijardi evra – naveo je Dodik.

 

 

Objašnjava da bi to omogućilo da, uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, do 2027. godine naše zakone, standarde i institucije uskladimo s onim u EU.

 

– Sve drugo je šarena laža – naveo je Dodik na Twitteru.

 

Finansijska pomoć je neophodna

 

Bivši ambasador BiH u Briselu, Draško Aćimović, smatra da možda nije realno očekivati da EU da Bosni i Hercegovini 20 milijardi evra, ali da je sigurno da joj može dati bar dio finansijskih sredstava.

 

– Dvadeset milijardi evra nećemo moći dobiti ali određena sredstva možemo dobiti. Sredstva su nam i više nego potrebna u ovoj velikoj energetskoj krizi – kaže Aćimović za Srpskainfo.

 

 

On ističe da je dobijanje kandidatskog statusa dobra vijest za BiH, koju treba iskoristiti.

 

Aćimović kaže da podržava sve inicijative, pa i ovu Dodikovu, a koje idu u pravcu toga da se zatraži određena finansijska pomoć od EU.

 

Ta pomoć je, ističe Aćimović, neophodna i sve su zemlje to dobijale na svom putu ka EU.

 

– Ne vidim razloga da BiH, čim ispuni dogovorene uslove, ne dobije određenu finansijsku pomoć. Mislim na onih 14 uslova koji od ranije stoje pred BiH. Te uslove možemo brzo ispuniti i da onda idemo na otvaranje pregovora što će nam donijeti i finansijska sredstva. Mislim da je finansijska pomoć neophodna za BiH i zašto da je ne dobijemo – zaključuje Aćimović.

 

Milostinja

 

S druge strane, ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra da je Dodikov prijedlog nelogičan.

 

– Nije Evropska unija ta koja mami BiH, jer joj glavobolja ne treba. Treba joj samo geopolitički da pokaže svoj uticaj u odnosu na ruski. Međutim, to je klub u koji se ulazi dobrovoljno. Ovo ispade kao da se Evropska unija pridružuje BiH i sada treba da plati tu članarinu, a ne obratno – rekla je Cenićeva.

 

 

Komentarišući Dodikovu izjavu kako i Hrvatska dobija 27 milijardi iz evropskih fondova, Cenićeva ističe da je ona članica EU, i kakva god da je Hrvatska, ona je ispunila svoje uslove.

 

Cenićeva kaže da BiH, niti je ispunila uslove, niti šta uradila, te da je kandidatski status dobila kao milostinju i kao dio geopolitičkog interesa.

 

– To poređenje Bosne i Hercegovine, koja nije niti ispunila uslove niti šta daje Uniji, nego samo traži da joj se nešto da, sa članicama EU, čiji poreski obveznici uplaćuju u fondove Evropske unije i čiji poreski obveznici onda dobijaju nazad ta sredstva u nekoj srazmjeri, najblaže rečeno je nelogično i glupo – smatra Cenićeva.

 

Ona je istakla da Evropska unija nije nešto gde se mora ući, pa da još EU treba za to da plati.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *