SNSD i HDZ spriječili ograničenje plata funkcionerima

Aktuelno

Delegati SNSD i HDZ na sjednici Doma naroda oborili su prijedlog za ograničavanje plata zvaničnicima na nivou BiH. Ovo znači da će najmanje do kraja ovog mandata, odnosno do 2026. godine, zvaničnici na nivou BiH primati do 650 maraka veće plate nego do sada.

 

Članovima Predsjedništva, ministrima, delegatima, poslanicima i drugim imenovanim i izabranim zvaničnicima na nivou BiH ipak će rasti plate, a za to su “zaslužni” SNSD i HDZ.

Njihovi delegati su u Domu naroda oborili Prijedlog da se ograniči rast plata funkcionera, tako što bi se za obračun njihovih plata primenjivala osnovica od 535KM, a ne 600 KM kako je to predviđeno novim budžetom.

Ovo znači da će najmanje do kraja ovog mandata, odnosno do 2026. godine, zvaničnici na nivou BiH primati do 650 maraka veće plate nego do sada.

Budžetom je predviđeno da dobiju i povećanje regresa, naknade za smještaj i prevoz itd. Ujedno će se povećati plate i naknade zaposlenima u bh. institucijama, ali njihova povišica će biti i do deset puta manja.

Ponovo smo iz SNSD-a i HDZ-a mogli čuti izgovore da je Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH potrebno urediti sistemski, a ne pojedinačnim izmjenama.

Ovo je drugo povećanje plata zvaničnika na nivou BiH u posljednjih 10 mjeseci. Sredinom prošle godine, tadašnja koalicija SNSD-HDZ-SDA-DF izglasala je povećanje plata bh. zvaničnika za u prosjeku 500 KM.

Ograničenje povećanja plata funkcionerima na nivou BiH juče je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *