OHR traži da Službeni glasnik objavi Šmitove odluke

Aktuelno

Šef pravnog odjela OHR-a Javier Leon Diaz vrši tihi pritisak da se u Službenom glasniku Republike Srpske objave odluke OHR-a, nakon što je Narodna skupština RS 21. juna usvojila izmjene zakona kojima „prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH“, otkriva CAPITAL.

 

Leon Diaz je uputio pismo članovima Upravnog odbora Službenog glasnika Republike Srpske u kojem traži da „preduzmu sve mjere kako bi u Službenom glasniku bile objavljene odluke visokog predstavnika“.

 

Prema našim saznanjima, pismo je upućeno generalnom sekretaru Vlade RS Daliboru Paniću, generalnom sekretaru Narodne skupštine RS Boranu Bosančiću i direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Branislavu Škobi koji su po funkciji članovi UO Službenog glasnika RS.

 

„Poštovani, dana 1. jula visoki predstavnik je donio u skladu sa Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Prema članu 3. Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Sekretarijat Vlade RS odgovoran je za objavljivanje zakona i drugih pravnih propisa donesenih o strane visokog predstavnika BiH u Službenom glasniku RS“, navodi se u dopisu šefa pravnog odjela OHR-a.

 

 

Obaveze koje su prema Aneksu 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir preuzele strane u sporazumu, navodi se dalje, obuhvataju i odredbu (član IV) prema kojoj će „strane u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem, kao i sa međunarodnim organizacijama i agencijama, kako je predviđeno u članu IX Opšteg okvirnog sporazuma za mir“, kao i da je „visoki predstavnik konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja pomenutog Sporazuma o civilnoj implementaciji navedenog Mirovnog ugovora“.

 

„Istoga dana, visoki predstavnik je donio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika BiH prema kojoj je neizvršavanje odluka visokog predstavnika krivično djelo. U ime Visokog Predstavnika Vas molim da preduzmete sve potrebne mjere kako bi se ova Odluka što prije objavila u Službenom glasniku Republike Srpske“, zaključuje u svom dopisu šef pravnog odjela OHR-a Javier Leon Diaz.

 

Niko od članova UO nije odgovarao na naše pozive, dok je direktorica Službenog glasnika RS Milka Devušić nakon što smo se predstavili i rekli da smo novinari portala CAPITAL, „ljubazno“ rekla da nije u prilici da razgovara i prekinula vezu.

 

Podsjećamo, Vlada RS imenovala je Milku Devušić početkom juna za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS na period od 60 dana. Devušićeva je u vruću fotelju v.d. direktora ove institucije imenovana umjesto funkcionera Demosa Vladimira Jankovića koji je toj funkciji bio manje od mjesec dana.

 

Janković je za v.d. direktora imenovan 4. maja umjesto Manojla Zrnića, ali je poslije samo dvadesetak dana podnio neopozivu ostavku, jer se nije mogao nositi sa pritiskom pod kojim je bio u vezi sa (ne)objavljivanjem odluke OHR-a od 27. aprila kojom se nameću izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i definiše krivično djelo „Podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava“.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *