Za puteve u Srpskoj od EBRD do sada 351 milion evra

Ekonomija

Evropska banka za obnovu i razvoj do sada je obezbijedila 351 milion evra za izgradnju autoputeva i obnovu regionalnih i magistralnih puteva u Republici Srpskoj, konstatovano je danas na sastanku ministra saobraćaja i veza Srpske sa delegacijom EBRD-a.

 

Delegaciju EBRD-a predvodili su dosadašnji direkror ove banke u BiH Jan Braun i novoimenovani direktor Manuela Nesl, a na sastanku je razgovarano je o aktuelnim infrastrukturnim projektima u oblasti saobraćajne i željezničke infrastrukture.

 

“Trenutno je u postupku ratifikacije sporazum između BiH i EBRD za autoput na koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, za dionicu od Rudanke do Putnikovog brda, u iznosu od oko 150 miliona evra. Takođe, sredstvima iz kredita EBRD finansiran je i projekat modernizacije dijela željezničke pruge Doboj – Banjaluka ukupne vrijednosti od oko 27,3 miliona evra”, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

 

Dodaje se da je tokom sastanka razgovarano i o budućim infrastrukturnim prioritetima i to nastavku izgradnje autoputa 5C kroz Republiku Srpsku, od Johovca do Vukosavlja, izgradnje magistralnog puta Foča/Brod na Drini – Šćepan Polje, kao i remont pruge Šamac – Doboj – Rječica.

 

Dosadašnja saradnja institucija Republike Srpske i EBRD na sastanku Trninića sa delegacijom ove banke ocijenjena je veoma uspješnom.

 

Sastanak s Viškovićem

 

Delegacija EBRD-a sastala se i s premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, a na ovom sastanku iskazan je interes za saradnju i podršku u budućem periodu u oblasti turizma i u energetskom sektoru po pitanju projekata iz obnovljivih izvora energije.

 

Istaknuto je opredjeljenje da se tako nastavi, uz konstataciju da je podrška EBRD-a bila značajna u infrastrukturnim projektima u privrednom sektoru, te saradnji sa investitorima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

 

Višković je zaželio poslovni i lični uspjeh u budućem radu dosadašanjem direktoru EBRD-a u BiH Janu Braunu i zahvalio na korektnoj i uspješnoj saradnji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *