Trgovinski odnosi sa BiH zavisiće od uslova pod kojim Britanci napuste EU

Ekonomija

Trgovinski odnosi BiH i Velike Britanije nakon Bregzita zavisiće od uslova pod kojim Britnaci napuste Uniju, rečeno je u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

 

– Tada ćemo znati da li će BiH zadržati ista pravila koja je imala sa EU ili će se praviti bileteralni sporazumi između BiH i Velike Britanije kojima će biti definisana pravila trgovine – istakli su iz Komore.

 

Ukoliko dođe do promjena, navode iz Spoljnotrgovinske komore, to će se odnositi na sve zemlje, ne samo na BiH, a kako će se “problem” trgovine sa Velikom Britanijom riješiti zavisiće od konačnog sporazuma EU i te zemlje.

Iz Komore su podsjetili da je Velika Britanija, prema odredbama sporazuma, napustila EU u ponoć 31. januara, te da će se u prelaznom periodu, do 31. decembra, evropsko zakonodavstvo nastaviti primjenjivati u Velikoj Britaniji i na ovu zemlju, uključujući međunarodne ugovore koje je zaključila EU do trenutka Bregzita.

 

– Trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU nastaviće se primjenjivati u trgovini između BiH i Velike Britanije do isteka prelaznog perioda ili zaključivanja novog ugovora između dvije zemlje – naglasili su iz Spoljnotrgovinske komore.

 

Pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila je 119,96 odsto, odnosno izvoz BiH u Veliku Britaniju prošle godine iznosio je oko 86,5 miliona KM, a uvoz oko 72,1 milion KM.

 

Izvoz BiH u Veliku Britaniju 2018. godine iznosio je oko 96,6 miliona KM, a uvoz oko 84 miliona KM, dok je godinu dana ranije izvoz iznosio oko 85,3 miliona KM, dok je uvoz bio oko 185,5 miliona KM.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *