Petričević: Poslodavci povećali plate radnicima za 100 maraka

Ekonomija

Ukupno 478 poslodavaca u Republici Srpskoj prošle godine su svojim zaposlenima povećali plate u prosjeku za 100 konvertbilnih maraka, podaci su Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

 

Takve informacije proističu na osnovu isplaćenih podsticaja onim poslodavcima koji su stekli uslovi po Zakonu o podsticajima.

 

– Isplata podsticaja bila je jedna od prvih mjera za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredu, i to upravo kao aktivnost Ministarstva privrede i preduzetništva za one privredne subjekte koji su povećali plate radnicima u 2019. godini, te ispunili uslove za dodjelu podsticaja – kaže ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.

 

Minstarstvo je zaprimilo ukupno 501 zahtjev privrednih subjekata za podsticaj, a od tog broja njih 478 su ispunjavali uslove na osnovu Zakona o podsticajima. Riječ je o privrednim subjektima koji zapošljavaju ukupno 14.112 radnika, a podsticaji su isplaćeni u iznosu većem od tri miliona КM. Riječ je o prvom obračunskom periodu od stupanja na Zakona o podsticajima, za juli – decembar 2019.

 

– Prema našim podacima, poslodavci su u prosjeku povećali plate za 100 КM u neto iznosu – kaže Petričević.

 

Kada je riječ o djelatnostima privrednih subjekata, ovom podsticajnom mjerom su bili obuhvaćeni svi privredni subjekti koji posluju u oblasti proizvodne, trgovinske i uslužne delatnosti.

 

Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske usvojen je prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *