Prestaje važiti Uredba o kontroli cijena na području RS

Ekonomija

Vlada Republike Srpske je na današnjoj 74. sjednici donijela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske.

 

Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”, saopšteno je iz Vlade RS.

 

Vlada je 1. aprila donijela Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena. Ureba je donesena kao privremena mjera radi sprečavanja poremećaja na tržištu u vezi sa snabdijevanjem robom, nastalih usljed širenja virusa korona u Republici Srpskoj.

 

Uredbom je bilo propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koja je evidentirana na dan 5. marta 2020. godine.

 

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske.

 

“Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi daljeg razvijanja oblasti računovodstva i revizije, te inoviranja i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba Zakona, s ciljem njegove lakše i potpunije primjene u praksi”, saopšteno je iz Vlade RS.

 

U predloženim izmjenama i dopunama, između ostalog, detaljnije se uređuje poslovanje pravnih lica i preduzetnika koji pružaju računovodstvene usluge trećim licima i navedeno obavljaju kao profesionalnu djelatnost. Predviđena je obaveza da navedena lica podnose zahtjev za upis u odgovarajuće registre koje vodi Ministarstvo finansija.

 

Takođe, propisuje se mogućnost da mikro pravna lica umjesto punog seta finansijskih izvještaja sačinjavaju samo Bilans stanja i Bilans uspjeha.

 

Detaljnije se uređuje sistem nadzora kojeg vrši Ministarstvo finansija nad radom društava za reviziju i ovlašćenih revizora a proširuju se i nadležnosti Savjeta za računovodstvo i reviziju u segmentu javnog nadzora.

 

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gasu.

 

Ove izmjene i dopune predlažu se s ciljem poboljšanja i povećanja standarda usluga i konkurentnosti na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa, tako da se preciznijim definisanjem prava i obaveza svih subjekata ovo tržište što kvalitetnije uredi.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *