Šmit: Dodik zna kako je doveden na vlast, vratiće se u institucije!

BIH

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, gostujući u Centralnom dnevniku Face TV je rekao da su poruke koje su trebale da stignu do Dodika stigle. “Vratiće se u institucije”, kazao je Šmit.

 

– Ako se Dodik ne bude držao onoga što je obećao Vučiću biće u teškoj situaciji, kazao je Šmit i dodao da ovlašćenja koja ima nisu samo da nekoga skine sa funkcije.

 

Šmit tvrdi da su međunarodna zajednica, EU, SAD i visoki predstavnik na istoj strani.

 

– Ako se nešto ne bude dogodilo, onda će se nešto dogoditi! Bonska ovlaštenja su još uvijek u ladici! Moja ovlaštenja nisu samo da nekoga skinem sa fukcije i Dodik to zna! Dodik zna kako je doveden na vlast, naglasio je Šmit.

 

On je rekao da su poruke koje su trebale da stignu do Dodika stigle.

 

– Dodik je donio odluku da se vrati u institucije, ako se Dodik ne bude držao onoga što je obećao Vučiću bit će u teškoj situaciji. Bonske ovlasti su još uvijek u ladici. Moje ovlasti nisu samo da nekoga skinem sa funkcije i Dodik to zna. Zna kako je doveden na vlast. Sve što je usmjereno protiv Dejtona bit će sankcionisano. Međunarodna zajednica, EU, SAD i Visoki predstavnik su na istoj strani.

 

Dodiku nisam ponudio ni jedan euro. Nije pitanje kakav će se dil napraviti s Dodikom. On mora sjesti i raditi svoj posao. Ne treba mi Dodikovo priznanje. Iako ne govori sa mnom, Dodik stalno govori o meni. Nisam ja baš beznačajan za njega. Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Dodika. Na Dodika više ne treba računati. On i neki se igraju i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja. Ako se ne povuku odluke NSRS-a, onda kako to Šekspir kaže: “Uradit ću prije nego što ću pričati o tome!” Mogu očekivati određene odluke, ali ko će donijeti odluke i kakve će biti vidjet ćemo. Učinit ću nešto prije nego o tome budem govorio. Ići će se putem koji Dodik nije zamislio – kazao je Šmit.

 

Rekao je da je nemoguće da 26 godina od formiranja države nije razriješeno pitanje državne imovine te da se to pitanje se mora postaviti i međunarodnoj zajednici.

 

– O državnoj imovini moramo sjesti i pričati. Nije tačno da svo zemljište u RS-u pripada RS-u, ja sam strpljiv, ali moje strpljenje ima granice. Postoji odluka kojom se državna imovina ne može davati ili prodavati dok se to pitanje ne riješi. Nisam za to da spriječim ulaganja, želim da spriječim da neko za sebe zagrabi novac koji mu ne pripada, Dodiku i drugima bi bilo bolje da ne prave show u javnosti.

 

Spreman sam da se o državnoj imovini razgovara i u Parlamentu. Ne može se sve vratiti kako je bilo, ali moramo pričati šta može. Bit ću uporan kada je u pitanju državna imovina i institirat ću na tome. Ne može Dodik da kaže: “Sve je moje!” Ne mora Dodik da sluša mene, ali neka posluša ljude koji o tome nešto znaju. Zakonom o državnoj imovini niko neće biti oštećen, ni RS, ni FBiH, ni BiH – rekao je visoki predstavnik u BiH.

 

Evropska unije je najvažniji budući partner za BiH, ističe Šmit.

 

– Vrlo intezivno radimo na pitanju sredstava EU koja se raspoređuju u BiH. Međunarodna zajednica ne može samo davati novac i čekati da se nešto napravi. Ne znam da je li ovo što radi Dodik samo strategija. Niko se neće igrati sa integritetom BiH. Dodik je imao šansu i nije je iskoristio. Zahvalan sam i Plenkoviću i Vučiću na angažmanu. Bit će neprijatne mjere za one na koje se odnose. Moj brat je komandant EUFOR-a i zajedno sa njim sam analizirao trenutnu situaciju. Stvari koje se dešavaju nisu dobre i ne možemo dopustiti da se dešavaju. Veoma sam zabrinut. BiH nije u fokusu svjetske politike ali za mene je BiH prioritet, ali čekam pravi trenutak kada ću dobiti podršku mnogih. I Britanci se više okreću BiH. Sa Peachom sarađujem. Razgovarao sam i sa generalnim sekretarom NATO-a, međunarodna zajednica neće skrenuti oči sa BiH – naglasio je Šmit.

 

U Federaciji tri godine nemamo vladu. A zašto? Moramo sjesti i razgovarati i o Izbornom zakonu, ima još vremena za izmjene Izbornog zakona, ali bi to trebalo biti što prije. Hrvatska može biti konstruktivna u smislu pregovora oko Izbornog zakona. Mora se uzeti u obzir presuda Sejdić-Finci i moraju se uzeti u obzir Ostali. Izborni zakon će sigurno izmjene i ideje koje dolaze sa Hrvatske strane preuzeti – podvukao je Šmit.

 

Rekao je da iduće sedmice dolaze Palmer i Ajhorst na pregovore.

 

– Bilo bi dobro da godinu prije izbora znamo izborni zakon. Čak i ako u februaru donesemo izmjene Izbornog zakona neće biti kasno. Moglo bi se riješiti uvođenje elektronskog glasanja. Moguć je i put koji preporučuje Plenković – pojasnio je Šmit.

 

Govoreći o pravosuđu u BiH. Šmit je kazao da pravosudni organi koji rade svoj posao neće imati nikakvih sankcija.

 

– U BiH ima pozitivnih primjera. Trenutno pravosuđe ne ide u dobrom pravcu jačanja nezavisnosti i pristao sam da se prioritetno bavim pitanjem pravosuđa. Tražit ću stručno mišljenje, a onda ćemo govoriti i o mjerama, neka svi puste na miru pravosuđe.

 

Svako ko napadne pravosuđe mora znati da je došao na tanak led jer je pravosuđe srž države, neka političari ostave pravosuđe – rekao je Šmit.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *