Sa fakultetskom diplomom radi kao rudar

Društvo

Almedin Sarač je rudar zaposlen kao nekvalificirani radnik, što je najniži stepen u hijerarhiji. Sve to ne bi bilo neobično, da nije diplomirani socijalni radnik, kojem je nakon pripravničkog staža i dvije godine radnog iskustva u struci opet dodijeljena – rudarska lopata.

Sa fakutetskom diplomom u rudničku jamu! To je sažetak životne priče Almedina Sarača, diplomiranog socijalnog radnika u rudarskom odijelu.

“Jedini sam slučaj dolje, gdje je osobi sa visokom stručnom spremom, sa sedmim stepenom, ponuđeno radno mjesto gdje nema potreban da ima ni jedan dan škole”, otkrio je Almedin Sarač.

Lopatu je ostavljao, a uzimao knjigu. Od sna odustajao nadajući se boljem.

“Iz treće smjene sam mijenjao smjene. Ako sam prva ili druga, mijenjao sam za treću i iz treće sam išao na ispite”, kazao je Sarač.

Na bolje je i slutilo. Pripravnički staž, a onda ugovor na neodređeno. Tad sekretar pogona, ipak se morao vratiti jami – u ulozi nekvalificiranog radnika.

“Nije više bio samo znoj, već krv i znoj. Deset godina sam bez ikakve greške radio da bih napravio mali pomak. Hajmo reći, napravio sam. Bez objašnjenja sam samo vraćen na početak. Gdje je moral, gdje je trud da se nagradi”, pita se rudar.

Na sva ova pitanja iza kapije RMU “Breza” dolazi ovaj odgovor:

“Mi nemamo po našem pravilniku o sistematizaciji mjesto za diplomiranog socijalnog radnika. On jeste bio sekretar, ali ta radna mjesta su ukinuta, jer su prevaziđena. Na ta mjesta su raspoređeni ljudi s pravnim fakultetom”.

U ugovoru o pripravničkom stažu Saraču se garantuje povratak u jamu. Fakultetski obrazovani rudari na najnižem stepenu hijerarhije – ništa neobično, tvrdi direktor.

“Mislim da imamo od 30 – 50 ljudi, koji su možda apsolventi ili su završili, a ima ih mnogo koji se školuju na univerzitetima”, ističe Ćamil Zaimović, direktor RMU “Breza”.

Zatvarajući krug tamo gdje i počeo, od same nule, Sarač se ipak nada svjetlu na kraju tunela. San ovaj put mijenja sudskim procesima. Nada se da će tačku na sve staviti pravda, a da će u epilogu priče naći odgovor na pitanje zašto se sve desilo ovako…

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *