Tuzla: Oko pedeset radnika stupilo u štrajk glađu

Društvo

Pedesetak radnika Tvornice transportnih uređaja u Tuzli počelo je štrajk glađu i zatvorilo se u prostorije preduzeća, odakle neće izaći do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Predsjednik Sindikata Tvornice Mehmed Terzić rekao je da radnici zahtijevaju povratak na posao 150 radnika, povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina zaposlenima koji u narednom periodu ne budu radno angažovani.

Prema njegovim riječima, radnici traže samo ono što je prošle jeseni obećao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, prenose federalni mediji.

Terzić je podsjetio da je tada odlučeno da Tvornica ide u stečaj, a oko 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, te da je obećano otvaranje nove firme u kojoj će oko 150 radnika dobiti posao.

“S obzirom na to da nijedno obećanje nije ispunjeno, kao ni prodaja dijela imovine Tvornice transportnih uređaja, odlučili smo da se zatvorimo i štrajkujemo glađu jer smo iscrpili sve mogućnosti da ostvarimo svoja prava. Ovdje ostajemo dok se ne riješe naši zahtjevi”, rekao je Terzić.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *