Raste strah od poplava

Društvo

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu, a u naselju Ćele kod Novog Grada voda iz potoka Ovanjska ugrozila je jedno domaćinstvo, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Una se od jutros približila i kućama u naselju Vidorija kod Novog Grada koje za sada nisu poplavljene.

Vodostaj Une u 12.00 časova iznosio je 474 centimetra, što je za 13 centimetara više od jutros u 7.00 časova.

Nivo Sane je 500 centimetara ili 10 centimetara više nego jutros.

U ovoj opštini od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

Redovna odbrana od poplava na snazi je kod vodostaja Une na 450 centimetara, a vanredna na 510 centimetara.

Načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Ratko Pavić rekao je da se prati situacija i da se službe pripremaju za eventualno rizičnije situacije.

Prema informacijma iz Centra za obavještavanje, ugriženi su putevi pored stočne pijace u Novom Gradu, u Dolini Japre u Suhači i u Jagodnjaku na pravcu prema Kršljama, gdje je voda izašla na put, ali saobraćaj još nije obustavljen.

Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Od noći sa četvrtka na petak, 8. na 9. mart, zbog izlivanja Sane u Blagaju, u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

Zbog odrona, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Novi Grad-Karan od petka, 9. marta.

Krizna visina 440 centimetara

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da je vodostaj Une u 12.00 časova iznosio 422 centimetra i upozorio da će problem biti ukoliko dostigne 440 centimetara, jer bi tada došlo do presijecanja magistralnog puta Kostajnica-Kozarska Dubica, a voda bi ušla u prateće objekte u Ulici Ranka Šipke u donjem gradu.

“Nadam se da do toga neće doći, a pogotovo ne do vodostaja 450 centimetara kada voda ulazi u kuće. U svakom slučaju, službe su na terenu i postavljaju se vreće i štite objekti”, rekao je Bundalo.

Prema njegovim riječima, očekuje se dalji porast vodostaja i kiša, ali je olakšavajuća okolnost regulisanje rječice Tavije.

“Značajan dio radova na regulaciji je završen, što je ublažilo snagu Tavije. Da nismo regulisali ovu rječicu, ona bi već poplavila veći dio Ulice Ranka Šipke”, naglasio je Bundalo.

Načelnik je rekao da je Una poplavila poljoprivredno zemljište i vikend kuće u gornjem gradu i dodao da ostali objekti u ovom dijelu grada za sada nisu ugroženi.

“Prošle sedmice smo proglasili vanredne mjere odbrane od poplava očekujući naglo topljenje snijega, ali smo ih ukinuli, jer je vodostaj Une padao. Međutim sad imamo nove momente i ukoliko Una dostigne nivo od 440 centimetara na snazi će ponovo biti vanredne mjere”, pojasnio je Bundalo. /kraj/ma/žs

Vodostaji u porastu na području Kozarske Dubice

Na području opštine Kozarska Dubica vodostaji rijeka su u porastu, a od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava uz tok rijeke Une i uz rijeku Savu, dok se kod pritoka bilježe izrazito visoki vodostaji Moštanice i Rakovice, potvrdio je šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

On je naveo da je vodostaj rijeke Une jutros iznosio 404 centimetra, a Save 819 centimetara, te da vodostaji rastu dva do tri centimetra na sat.

“Zbog porasta vodostaja rijeka situacija u našoj opštini se usložnjava, ali problema izazvanih izlivanjem za sada nema”, rekao je Trubarac.

Domaćinstva i putne komunikacije u Kozarskoj Dubici nisu ugrožene, osim u mjestu Božići, gdje se izlila rijeka Moštanica, ali ne u tolikoj mjeri da zaustavi saobraćaj.

Trubarac je napomenuo da situacija u opštini Kozarska Dubica isključivo zavisi od intenziteta topljenja snijega u gornjem toku rijeka Une i Save, te eventualno novih padavina.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *