Banjaluka: Formirana partnerska grupa za razvoj grada

Društvo

U okviru aktivnosti na izradi Strategije razvoja Banje Luke za naredni desetogodišnji period formirano je Partnerstvo za razvoj grada kao ključni mehanizam za učešće zajednice u upravljanju lokalnim razvojem.

– Jedna od stepenica u procesu izrade nove strategije, jeste današnji sastanak partnerske grupe, u kojoj su okupljeni predstavnici civilnog društva, privrede, udruženja građana, klubova i javnog sektora da bi razgovarali o utvrđenim i predloženim ciljevima, fokusima i viziji grada – kazao je tokom današnjeg konstitutivnog sastanka Partnerstva za razvoj grada, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je i predsjedavajući ovog partnerstva.

Kako je istakao Radojičić, kroz stručni rad zajedno sa UNDP-om koji je saradnik i konsultatnt Grada u ovom poslu, definisani su vizija i strateški ciljevi u razvoju grada.

-A to su povoljno poslovno okruženje, razvoj dodatnih industrijskih kapaciteta i zapošljavanje, zatim Banja Luka kao regionalni i evropski centar i za kulturu, i za sport, i za zdravstvo, i za obrazovanje i dva koncepta, koja su u svijetu poznata pod nazivima „pametni“ i „zeleni“ gradovi koji uključuju dobre kvalitetne i moderne usluge, od komunalnih pa do informatičkih tehnologija. Kroz ovaj oblik komunikacije koji imamo danas, pratiće se kompletna izrada strategije, i nakon što bude donesena pratiće se realizacija tog dokumenta – naglasio je Radojičić.

On je pojasnio da je partnerska grupa jedna vrsta savremenog standarda interakcije Grada sa cijelim okruženjem da se pripremi i poslije prati razvoj grada.

-Dakle, za sada imamo završenu situacionu analizu, pripremljene strateške fokuse, viziju i ciljeve i sada treba dalje razrađivati sektorske politike. Naš cilj i naša je želja da do ljeta imamo pripremljen dokument – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Podsjećamo da je Grad Banja Luka na osnovu odluke Skupštine Grada od septembra 2017. godine, pristupio procesu izrade Strategije razvoja grada Banja Luka za period 2018. do 2027. godine. Riječ je o najvažnijem strateškom razvojnom dokumentu, koji bi trebalo da da smjernice budućeg razvoja grada.

Proces izrade se sprovodi u skladu sa Metodologijom za integrisano planiranje lokalnog razvoja (MiPRO), koja je prihvaćena i preporučena od strane Vlade Republike Srpske i Saveza opština i gradova RS. Metodologija predviđa da lokalna uprava kao nosilac procesa izrade najvažnijeg strateško-planskog dokumenta Grada, kao i u procesu implementacije strategije osigura maksimalno uključivanje svih aktera života u lokalnoj zajednici. To je i osugurano današnjim formiranjem Partnerstva za razvoj grada Banja Luka.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *