Svijest o doniranju organa u BiH na niskom nivou

Društvo

Trenutno na listi čekanja u FBiH je 209 pacijenata kojima je neophodan bubreg, jetru čeka 14 pacijenata, a srce devet pacijenata.

Direktorka Centra za transplantacijsku medicinu FBiH Lada Sarajlić istakla je da Federalno ministarstvo zdravstva preko Centra za transplantacijsku vodi federalnu listu čekanja za organe pojedinačno, za bubreg, jetru i srce. To su brojevi koji su varijabilni i liste čekanja se ažuriraju što već dovoljno govori o ozbiljnosti, piše Večernji list.

– Vrlo je malo onih koji su spremni da doniraju organe umrlih osoba – kazala je Sarajlić.

Prema njenim rečima, zakonom koji tretira transplantaciju organa i tkiva u svrhu liječenja, a koji je u parlamantarnoj proceduri, predviđen je tzv. pretpostavljeni pristanak. Sarajlić je dodala da iskustva euvropskih zemalja koje imaju u svom zakonu pretpostavljeni pristanak pokazuju da je daleko veći broj donora u tim zemljama nego u zemljama u kojima postoji informisani pristanak.

Pacijenti na dijalizi

Predsjednica Udrženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH i predsjednica Donorske mreže SŽ Halima Resić izjavila je da građani preko promotivnih materijala, ali i u neposrednom razgovoru sa zdravstvenim radnicima, kao i samim pacijentima, imaju priliku da se upoznaju o svim informacijama i činjenicama vezanima za doniranje i transplantaciju organa u svrhu liječenja.

Prema njezinim riječima, u BiH trenutno oko tri hiljade pacijenata ide na dijalizu, od kojih se čak oko dvije hiljade u FBiH. Bar trećina ove populacije mogla bi biti transplantirana i u cijelosti se vratiti svakodnevnom životu.

U BiH, kako je istaknuto, veliki je broj pacijenata kojima je transplantacija srca, pluća, jetara, gušterače i drugih organa jedina nada da dobiju normalan život.

Večernji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *