U Jelšingradu uništeno oko 2.500 komada oružja

Društvo

U topionici “Jelšingrad” u Banjaluci danas je uništeno oko 2.500 komada oružja i sastavnih dijelova koje su prikupile agencije za sprovođenje zakona u BiH.

Predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto istakao je da je uništavanje malog i lakog naoružanja jedan od starteških ciljeva u BiH.

“Ovo je nastavak naših napora na smanjenju rizika od zloupotrebe malog i lakog naoružanja u BiH i regionu”, rekao je Pešto novinarima i dodao da je naoružanje prikupljeno u operativnim policijskim akcijama.

On je podsjetio da je u prošloj i ovoj godini uništeno 13.000 komada malog i lakog naoružanja i njihovih dijelova.

Šef Odjeljenja za vladavinu prava pri Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Ričard Vud naglasio je da je ovo dio programa koji finansira EU.

“Cilj je borba protiv ilegalne proizvodnje i povećanja broja naoružanja i sastavnih dijelova oružja. Ove aktivnosti biće nastavene i u narednom periodu”, rekao je Vud.

Rukovodilac Odsjeka za pravdu i sigurnost UNDP-a Slobodan Tadić pozvao je građane da predaju nelegalno naoružanje, s ciljem poboljšanja bezbjednosne situacije.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *