Banjaluka: Usvojeni programi iz kulture i sporta

Društvo

Godišnji programi za kulturu, sport i turizam usvojeni su u današnjem nastavku 28. sjednice Skupštine Grada. Programi podrazumijevaju sufinansiranje ili finansiranje niza aktivnosti, od izgradnje infrastrukture, klubova, manifestacija do pojedinih dodatnih programa.

-Već treću godinu zaredom se povećavaju izdvajanja, i za sport i za kulturu. Nisu ta sredstva samo na budžetskim stavkama resornih odjeljenja, nego i na drugim, prije svega kada je riječ o izgradnji komunalne infrastrukture – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, bitna stavka je ulaganje u izgradnju sportske infrastrukture.

-Ove godine dobićemo novu sportsku dvoranu, a iduće godine planiramo gradnju novog pomoćnog fudblaskog stadiona, nove teretane u prirodi, nekokliko trim staza, nastavak akcije izgradnje dječijih igrališta, a nastavljamo i uređenje rekreativnih staza od Banj brda do Trapista – naglasio je Radojičić.

Grad će nastaviti i projekat započet ove godine, a odnosi se na sufinansiranje članiranina u sportskim klubovima i zdravstvenih pregleda sportista.

-Nastavićemo i sa besplatnim sportskim sekcijama po svim banjalučkim osnovnim školama, a od prvog januara, po prvi put, uvodimo mjesečne stipendije za najbolje sportiste grada, juniorima i seniorima – naglasio je Radojičić.

Kada je riječ o kulturi, uz standardno finansiranje kulturnih manifestacija, događaja i pojedinih ustanova i društava plan je da se sve više ide na projektno finansiranje.

-Ove godine prvi put, a iduće ponovo, predviđeno je finansiranje po javnom pozivu novih projekata u oblasti kulture u skladu sa ciljevima nove Strategije razvoja kulture. Značni, da će sve institucije kulture i udruženja građana moći da se prijavljuju sa kreativnim i dobrim idejama. I u toj oblasti, nastavljamo sa ulaganjima u infrastrukturu, od kojih je najveći projekat priprema idejnog rješenja nove multifunkcionalne kongresno-konferencijske dvorane. Radiće se i dalje na decentralizaciji kulture, gdje ćemo na prigradskom i seoskom području raditi nove ili obnovljati objekte u kojima mogu da se dešavaju sadržaji iz oblasti kulture – zaključio je prvi čovjek Banje Luke.

Predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić sumirajući ovogodišnji rad gradskog parlamenta, kazao je da su odbornici aktivno učestvovali u diskusijama, da su dali dosta konstruktivnih prijedloga za koje je Gradska uprava imala sluha.

-Ono što slijedi jeste da utvrdimo dinamiku za narednu godinu. Smatram da ima dosta kvalitetnih programa koji će se raditi naredne godine, što se pokazalo kroz usvojene budžete i programe za 2019. godinu – kazao je Talić i dodao da bi krajem januara ili početkom februara trebalo da bude održano naredno zasjedanje gradskog parlamenta.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *