Civilna zaštita: Kolone teretnjaka ugrožavaju most na Savi

Društvo

Stanovnici Gradiške, a posebno putnici, zabrinuti su zbog stalnih i velikih kolona teretnih vozila koja na savskom mostu svakodnevno čekaju prelazak državne granice.

Oni insistiraju na informaciji o nosivosti mosta koju, za sada, teško mogu da dokuče. Neshvatljivo je da na mostu stoji i po 30 kamiona u dva smjera, sa minimalnim razmakom, upozoravaju i u opštinskom Štabu civilne zaštite Gradiška, uz pretpostavku da je polovina natovarena.

– Mislim da je prije rata postojao saobraćajni znak upozorenja da razmak na mostu između kamiona u pokretu mora biti minimalno 100 metara. To jasno govori kakvoj opasnosti su izloženi vozači, putnici i drugi učesnici u saobraćaju koji sada stoje na mostu u razmaku od metar ili dva – smatraju u Civilnoj zaštiti Gradiške.

Upozoravaju i na drugi problem u vezi ovog infrastrukturnog objekta. Oni tvrde da godinama nije regulisano održavanje nosivih zidova mosta, gdje rijeka konstantno donosi gomile grana, stabala i smeća.

– Odavno most nije ofarban, loša je rasvjeta, most se ljulja prilikom prelaska većih tereta. Jeste to karakteristika za željezne mostove na valjcima kao što je ovaj, ali i to može biti opomena vozačima kamiona i drugih teretnih vozila koji su često zaustavljeni na mostu – navodi Knežević.

Naš sagovornik smatra da stanje mosta, na kojem nisu primjetna oštećenja, nije alarmantno, ali je oprez neophodan.

– Nezvanično smo saznali da laktaška “Niskogradnja” ima ugovor s “Gradskom čistoćom” iz Gradiške o održavanju takozvanih kesona odnosno nosivih zidova. Nisam uvjeren da to u praksi funkcioniše na potreban način – rekao nam je Slobodan Knežević, načelnik Štaba civilne zaštite.

On sumnja u adekvatno održavanje cijelog mosta, što je mnogo veći problem.
Knežević kaže da se ugovori o održavanju mosta primarno odnose na čišćenje snijega i druge, manje važne poslove.

Most pouzdan, ali nije za kolone

Gotovo jr nemoguće doći do informacija o karakteristikama mosta i nadležnosti dvije države, BiH i Hrvatske po tom pitanju. Građevinski inženjeri i arhitekte iz Gradiške smatraju da je željezni most preko Save pouzdan, ali niko od ovih stručnjaka ne smatra bezbjednim zaustavljanje tereta u dva smjera, dok čekaju granične procedure.

Inače, most je izgrađen nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, djelimično je porušen u prošlom ratu, a popravljen 2007. godine.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *