U Banjaluci povećan broj pacijenata s respiratornim infekcijama

Društvo

Čekaonice ambulanti i hitne pomoći su prethodnih dana bile prepune pacijenata zbog prehlade i gripa, a nisu rijetki bili i slučajevi bronhitisa i upale pluća.

 

Da su ljekari imali pune ruke posla pomažući sugrađanima koji su se javili na preglede zbog respiratornih infekcija potvrdili su u Domu zdravlja Banjaluka.

 

– U ambulantama se značajno povećao broj građana koji su se najčešće javljali zbog virusnih infekcija, prehlade i gripa, ali i bakterijskih infekcija. Najčešći simptomi oboljelih su povišena temperatura, bolovi u kostima i mišićima, opšta slabost i malaksalost, grlobolja i kašalj – rekli su u Domu zdravlja.

 

Naglasili su da je u Službi hitne medicinske pomoći broj pacijenata koji se javljao zbog respiratornih infekcija povećan za 20 procenata u odnosu na prošli mjesec.

 

Napomenuli su da su ove godine respiratorne infekcije praćene izraženim kašljem, koji dugo traje.

 

– Na početku bolesti kašalj je nadražajan i suh, da bi u kasnijem toku bolesti postao kašalj s iskašljavanjem. Osim uobičajenih virusnih infekcija, koje se manifestuju grloboljom, zapušenim nosem, curenjem sekreta iz nosa, glavoboljom, učestalije se viđaju pacijenti sa bronhitisom i upalom pluća – rekli su u Domu zdravlja.

 

Na meti sve generacije

Objasnili su da od navedenih infekcija obolijevaju osobe svih generacija ali da se u ambulante najčešće javljaju djeca i pacijenti srednje životne dobi.

 

Preporučuju svima koji imaju navedene simptome da se jave svom porodičnom ljekaru, koji će uraditi pregled i, ako je potrebno, dijagnostičke procedure.

 

– Pregled je neophodan da bi se ustanovilo da li se radi o uobičajenoj virozi, gripu ili pacijent ima bronhitis ili upalu pluća. U skladu sa postavljenom dijagnozom pacijent se može uputiti na kućno liječenje, a u težim slučajevima može biti upućen na konsultativne preglede drugih specijalista ili na bolničko liječenje – precizirali su u Domu zdravlja.

Sugrađani govore da pomoć ljekara traže ako je to apsolutno neophodno te da pokušavaju kako kažu “preležati” viroze.

 

– Već nekoliko dana se mučim sa jakom prehladom, kišem i povremeno imam glavobolje te povišenu temparatura. Za sada se pokušavam izlečiti u svojoj režiji lijekovima koji se u apoteci mogu kupiti bez recepta, te sa čajevima. Ako se situacija ne poboljša uskoro, moraću otići kod doktora – rekao je Željko N.

 

Za one koji su zdravi doktori preporučuju da je prevencija najbolji lijek. To znači da se izbjegava boravka u velikim grupama, odnosno masovna okupljanja, dugotrajno zadržavanje na javnim mjestima, visečasovno čekanje u redovima, čekaonicama i slično.

 

Treba se češće boraviti vani na čistom vazduhu te redovno provjetravati prostorije u kojima se boravi. Isto tako, treba ojačati imunitet kroz uzimanje vitamina C kojeg ima u limunu, narandži ili grejpfrutu.

 

Ako je neko bolestan, treba da bude na distanci od drugih da bi ih zaštitio. Potrebno je pokriti nos i usta marmicom pri kašljanju i kijanju. Maramicu je neophodno baciti odmah poslije upotrebe. Zbog toga se savjetuju papirne, a ne klasične platnene maramice.

 

Novo vozilo za hitnu pomoć

Služba hitne medicinske pomoći uskoro će dobiti savremeno vozilo za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata. Grad je u 2018. doznačio Domu zdravlja ukupno 320.000 KM, od kojih je najveći dio iskorišten za nabavku sanitetskog vozila.

 

– Dom zdravlja je lani proveo tender za nabavku ovog vozila i opreme, vrijednosti 261.120 KM, čija se isporuka očekuje u skorije vrijeme – kazali su u Odeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

 

Preostalim sredstvima Dom zdravlja je nabavio kancelarijski namještaj za ambulante pedijatrije i ginekologije na Poliklinici, te materijal za sanaciju ambulanti za specijalističke konsultacije iz pedijatrije. Takođe, za rad Centra za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici nabavljeni su aparati za terapiju laserom, ultrazvukom i za elektroterapiju.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *