Prijedorčanka Anja najbolji student u Beču!

Društvo

Zvanično najbolji student Bečkog univerziteta s prosjekom deset, govori tečno engleski, njemački, španski i još malo pa i francuski

 

Prijedorčanka Anja Vujaković (25) školovanje je nakon studija romanistike završenog u Beču nastavila na prestižnoj Diplomatskoj akademiji, najcjenjenijoj i najstarijoj instituciji ovakve vrste u svijetu. I dok pojašnjava da je ova akademija i jedini siguran put u diplomatiju, Anja nam otkriva da je u Beč prije četiri godine stigla s namjerom da nastavi muzičke studije.

 

– Nisam govorila njemački jezik. Morala sam napraviti pauzu i onda odlučila da promijenim svoj životni smjer i upišem jezike – kaže Anja.

 

Svira klavir

 

Romanistiku je završila s prosjekom deset i na Bečkom univerzitetu među više od 96.000 studenata rangirana kao četvrti najbolji student, a prošle školske godine uspjeh je bio još veći. Zauzela je prvo mjesto i dobila jednokratnu stipendiju od 750 eura. U aprilu prošle godine primljena je na bečku Diplomatsku akademiju. Govori tečno engleski, njemački, španski i još malo pa i francuski. Pojašnjava da na Diplomatskoj akademiji ne postoji prijemni ispit, tako da se trudila da od sebe učini najpoželjnijeg kandidata.

 

 

A u prilog joj je išlo i muzičko obrazovanje i to što odlično svira klavir. Tako danas dirigira horom Diplomatske akademije, urednica je i redovna autorica diplomatskog časopisa „Polemics“, uvrštena je u diplomatsku misiju Akademije za Ukrajinu kao jedan od 12 studenata …

Otvorena vrata

– Primaju samo studente za koje oni vjeruju da će jednog dana „vladati“ svijetom. Definitivno ljude s najviše potencijala. Jedan od mojih kolega iz Bjelorusije je nacionalni prvak u umjetničkom klizanju, djevojka iz Italije je učestvovala na Olimpijskim igrama… S Balkana smo ovdje ja i jedan momak iz Albanije – kaže s osmijehom Anja, koja je uz potvrdu da je primljena dobila i stipendiju kojom će platiti školovanje na prvoj godini Akademije, koje košta 13.000 eura.

 

Znajući je, i za drugu godinu već će nešto smisliti. Do tada, mladima u BiH poručuje da vjeruju u sebe.

 

– Mladi u Evropi nisu rođeni bolji. Njima su samo otvorena sva vrata. Mladima ovdje poručujem da nađu ta vrata i onda iz sve snage da ih guraju i da ih otvore. I da ostanu radoznali – kaže Anja, koja sebe jednog dana vidi u nekoj internacionalnoj organizaciji u kojoj će „prosto zastupati neko veće dobro“.

 

Organizuje bal

 

Diplomatska akademija, stara već nekoliko stotina godina, svake godine organizuje diplomatski bal. – I to u dobrotvorne svrhe, a otvara se valcerom. Akademija svake godine izabere nekoliko studenata koji će otvoriti taj bal. A ove godine sam ja jedan od tih studenata. Nastupit će i hor koji vodim – kaže Anja, koja je od dvadesetak studenata na programu koji će joj donijeti zvanje magistra u održivim tehnologijama i međunarodnim odnosima, odnosno na polju diplomatije koja se orijentira na ekologiju.

 

M. Zgonjanin/Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *