Djeca učila o drevnim vještinama iz Kine

Društvo

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua u Muzeju Republike Srpske, okupili su danas veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini.

 

Događaj su organizovali Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci i Muzej RS, povodom obilježavanja kineske Nove godine.

 

Tako su banjalučki mališani imali priliku da nauče vještinu rezanja papira, naprave čestitke za kinesku Novu godinu i na kineskom jeziku požele i napišu najljepše želje.

 

– Konfucijev institut organizuje u februaru niz događaja sa bogatim i raznolikim programom povodom obilježavanja kineske Nove godine. Tim povodom smo u saradnji sa Muzejom RS organizovali i ovu radionicu rezanja papira, kao vida drevne kineske vještine koja predstavlja kulturološke vrijednosti kineskog naroda i koja se zbog svoje simbolike posebno praktikuje tokom ovog mjeseca – kazala je Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci.

 

Osim učenja kineskog jezika, podsjetila je, Institut organizuje različite kurseve, predavanja i aktivnosti na kojima sugrađani mogu direktno da se upoznaju sa raznim aspektima kineske kulture i mogu saznati više o samoj kulturi, običajima i tradicji NR Kine.

 

Po kineskom lunarnom kalendaru, prvi dan kineske Nove godine je ujedno i prvi dan proljeća te je preporučljivo i više vježbati u ovom periodu. Upravo je to bio povod da se organizuje i čas kung fua i djeci omogući da, uz nadzor i vođenje kineskog profesora Konfucijevog instituta, nauče neke nove pokrete, pri čemu su se i dobro zabavila.

 

– Kinesko stvaralaštvo je prepoznatljivo po delikatnoj kompoziciji, živopisnim oblicima i blistavim bojama. Cilj današnjeg događaja je zbližavanje sa kineskom kulturom, kineskim načinom ne samo stvaranja nego i razmišljanja. Kung fu je vještina koju generiše želja za prosvjetljenjem, za težnjom ka izvrsnom pokretu. Kinesko rezanje papira se od III vijeka p.n.e. njegovalo kao tradicionalna vještina podstaknuta obožavanjem predaka i bogova, a do danas je ostala moderna, zanimljiva vizuelna umjetnost. Obje vještine zahtijevaju disciplinu i fokus. Kreirati nešto izvrsno znači stvarati to strpljenjem i predanošću, sa jasnim fokusom na perfektan rez, perfektnu liniju. To je vještina i uma i ruku – izjavila je portparol Muzeja RS, Ana Brataševec, muzejski pedagog.

 

Rezanje papira je drevna vještina stvaranja slika i dekoracija nastala u Kini za vrijeme vladavine dinastije Han, kada je kineski pronalazač Cai Lun izmislio papir.

 

Slikama koje bi vješto izrezivali uz pomoć makaza Kinezi bi ukrašavali prozore i vrata kuća da se zaštite od zla, i zbog toga se ovo umijeće naziva još i „Prozorski cvijet“. Prema vjerovanju, u Kini danas ove dekoracije donose sreću, prosperitet i bogatstvo, zbog čega se izrađuju papirne dekoracije sa najljepšim željama uoči kineske Nove godine, poznatim još kao Festival proljeća.

 

Iz Kine se ova vrsta umjetnosti proširila na cijeli svijet i danas je veoma popularna. Iako je danas rasprostranjena širom svijeta, jedino je kinesku umjetnost rezanja papira UNESCO upisao ulistu svjetske nematerijalne baštine.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *