Početak gradnje mosta na Savi kod Gradiške sredinom godine

Društvo

Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške, koji povezuje BiH i Hrvatsku, ukupne vrijednosti 29,5 miliona evra, trebalo bi da počne sredinom godine, a rok za završetak radova je 30 mjeseci, izjavio je sekretar Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Pejić.

 

– Jako je važno da radovi počnu u ljeto, i to onaj pripremni dio, uzimajući u obzir da vodostaj rijeke Save neće biti povoljan svih 30 mjeseci, koliko će trajati radovi – rekao je Pejić.

 

On je podsjetio da su se na tender za izgradnju mosta, koji je raspisala firma “Hrvatske ceste”, javila tri konzorcijuma, te da trenutno traje dopuna predate dokumentacije, što znači da su sva tri ponuđača imala određene nedostatke koje je trebalo da otklone u određenom roku.

 

Prema Pejićevim riječima, trenutno traje evaluacija te dokumentacije, koja je obimna, nakon čega će komisija koju čine predstavnici BiH (Ministarstva i “Auto-puteva Republike Srpske”) i Hrvatske, izabrati konzorcijum čija je finansijska ponuda najpovoljnija.

 

On je naglasio da Vlada Hrvatske u potpunosti podržava ovaj infrastrukturni projekat, da je ispoštovala sve dogovore, te da je predala zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, za koji se očekuje da bude pozitivno riješen.

 

– Prošle sedmice je hrvatska Vlada razmatrala problematiku izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške na način da su već izdovojili iz svog budžeta dio sredstava, sasvim dovoljan za početak radova – istakao je Pejić.

 

Prema njegovim riječima, Ministarstvo komunikacija i transporta je raspisalo i javni poziv za pribavljanje zainteresovanih ponuđača za nadzor izgradnje mosta.

 

– Postupak je u toku. Javilo se nekoliko ozbiljnih firmi iz BiH i Hrvatske koje se bave tim poslovima i očekujem da to ide prema planu – naveo je Pejić.

 

Kada je riječ o mostu preko rijeke Save kod Svilaja, Pejić je istakao da je on u finansijskom planu realizovan 76 odsto, te da se očekuje da njegova izgadnja bude završena u drugoj polovini godine, kada bi trebalo da bude pušten u saobraćaj.

 

On je rekao da će sutra biti obavljeno konačno spajanje nizvodnog mosta, te dodao da će tim radovima prisustvovati delegacije nadležnih ministarstava BiH i Hrvatske.

 

– Taj dio je važan, ne samo zbog povezivanja obala dvije zemlje, već i zbog radova, jer se na izgradnji nizvodnog mosta praktično izašlo „iz vode“, što znači da radovi ne zavise od nivoa rijeke Save – pojasnio je Pejić.

 

On je naveo da montaža makroelemenata uzvodnog, gornjeg mosta, počinje za sedam dana, izrazivši nadu da se neće ponoviti situacija od prije 15-ak dana, kada je vodostaj rijeke Save onemogućio nastavak radova.

 

Da bi most kod Svilaja, čija je ukupna vrijednost 22,5 miliona evra bez PDV-a, nakon završetka bio stavljen u saobraćaj potrebno je, prema riječima Pejića, da postoje granični prelazi i u BiH i u Hrvatskoj.

 

On je naveo da će hrvatski granični prelaz biti završen do kraja aprila, a da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u fazi raspisivanja tendera za izgradnju graničnog prelaza u BiH.

 

– U pogledu puštanja mosta u saobraćaj, to nam stvara određene poteškoće, ali nisu nesavladive. Dogovoreno je da se obezbijedi privremeni granični prelaz, kada most bude gotov, kako bi se omogućilo stanovništvu, a i ostalima da ga koriste – istakao je Pejić.

 

Kada je riječ o graničnom prelazu Gradiška, iz UIO BiH kažu da je on završen krajem prošle godine, da ima sedam ulaznih i izlaznih traka, 70 parking mjesta na ulazu u BiH, 80 parking mjesta na izlazu iz BiH, te da je njegova ukupna vrijednost 24 miliona KM.

 

– U toku je pribavljanje upotrebne dozvole, što se očekuje u aprilu ili maju, kada će biti stvoreni uslovi za premještanje postojeće carinske ispostave u centru grada na novu lokaciju – ističu iz Uprave.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *