Raspisan konkurs za subvencije za stambene kredite

Društvo

Ministarstvo porodice, omladine i sporta raspisalo je danas konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, koji će biti otvoren u narednih 30 dana.

 

Resorna ministarka Sonja Davidović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je za ove namjene u toku godine planirano izdvajanje od 1,7 miliona KM iz budžeta Srpske, te da će Ministarstvo pokušati da raspiše još jedan ovakav konkurs u drugoj polovini godine.

 

“Potrudićemo se da to uradimo kako bismo svim mladima koji obezbjeđuju prvu stambenu jedinicu omogućili da konkurišu za subvenciju”, poručila je Davidović.

 

Ona je istakla da pravo prijave na konkurs imaju lica koja su državljani Srpske i imaju prebivalište u Republici.

 

“Moraju da imaju odobren kredit kod Investiciono-razvojne banke /IRB/ Srpske i dobi do 35 godina u momentu podizanja kredita”, rekla je Davidović.

 

Ona je podsjetila da su porodice sa djecom uvrštene u beneficirane grupe kod dobijanja stambenih kredita, dodajući da je IRB lani smanjila kamatne stope svim korisnicima i vratila kreditnu liniju za samce.

 

“Takođe, maksimalni iznos kredita je povećan, pa je moguće podići do 150.000 KM na period otplate od 25 godina”, napomenula je ministarka Davidović.

 

Ona je priznala da je bilo kašnjenja isplata subvencija, ali i da je nakon određenog perioda korisnicima bilo uplaćivano više tih iznosa odjednom.

 

“Građani ni u jednom slučaju nisu bili oštećeni i potrudićemo se da u narednom periodu isplata subvencija bude redovna”, istakla je Davidović.

 

Ona je naglasila da resorno ministarstvo posebni program subvencija kamatne stope za mlade i mlade bračne parove uspješno realizuje od 2008. godine.

 

“Ponosni smo što smo na ovaj način pomogli otplatu kredita za 3.398 korisnika za šta je Vlada Srpske izdvojila 9,7 miliona KM”, rekla je Davidović i naglasila da su subvenciju dobili svi korisnici koji su do sada konkurisali, a ispunjavali su uslove.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *