Novinari o istraživanju tokova javnog novca

Društvo

U Banjaluci je danas održana panel diskusija o istraživanju i izvještavanju medija o korupciji i zloupotrebama javnih sredstava u BiH.

Panel diskusija u organizaciji Transparency International –a u BiH i Poslovnog portala Capital.ba, dio je projekta “Istražimo tokove javnog novca” kao programa osnaživanja nezavisnih medija, a u okviru istog realizovane su obuke za novinare o istraživanju i izvještavanju o javnim finansijama.

 

Veliki broj novinara prisustvovao je današnjoj diskusiji u kojoj su o efektima istraživanja o zloupotrebi javnih sredstava i korupciji govorili Avdo Avdić (Žurnal), Vladimir Kovačević (BNTV) i Siniša Vukelić (Capital.ba).

 

Na panel diskusiji govorilo se o efektima istraživanja, o zloupotrebi javnih sredstava, sa kojim se problemima i izazovima novinari susreću pri istraživanju tema o javnim finansijama i utrošku javnih sredstava u kompleksnom BiH sistemu, ali i o posljedicama i efektima izvještavanja o korupciji.

 

Učesnici su se složili da je situacija u BiH složena, ali i da ne treba odustajati od pisanja o korupciji.

 

“Sve što se objavi u vezi sa kriminalom uglavnom nema efekta, to nije zanimljivo pravosudnim institucijama, ali ni građani nisu posebno zainteresovani. BiH je siromašna nacija i to mnogo utiče na zainteresovanost. I kada se sve objavi epilog izostane jer pravosudni sistem ne funkcioniše kako treba. Onog trenutka kada počnu da funkcionišu pravosudne institucije mi ćemo biti normalno društvo”, rekao je Avdo Avdić, novinar Žurnala i dodao da iako se često susreće sa prijetnjama i zastrašivanjem, problem nije kada to rade kriminalci.

 

“Kada se pravosudne ustanove stave u zaštitu tih kriminalaca onda je to problem. Puno je veći problem kada vas pritišću državne institucije, a to sve pokazuje da je najveći kriminal u državnim, a ne privatnim ustanovama”, istakao je Avdić.

 

Da je najveći problem neadekvatna reakcija pravosuđa na pisanje medija, složio se i Vladimir Kovačević rekavši da je ova država privatna, te da zato ni pravosuđe ne funkcioniše kako treba.

 

“Kad su u pitanju efekti objavljenih tekstova uvijek se sjetim riječi jednog američkog novinara, koji mi je, dok sam bio tamo u posjeti, rekao: “Nije naš posao da hapsimo, novinarski posao prestaje kada se priča objavi””, kazao je Kovačević.

 

Siniša Vukelić naglasio je da vrlo važno da se o ovim temama piše u medijima, jer se u BiH troše milijarde javnog novca te da se zato političke stranke bore za vlast i pozicije u javnim preduzećima.

 

“Vrlo je važno,pogotovo u ovakvoj zemlji u kojoj je korupcija okovala cijeli sistem, da se ukazuje na sve propuste. Efekti često nisu vidljivi, ali ako od deset objavljenih tekstova dva imaju odjek u javnosti, onda vrijedi pisati o tome. Iako se čini da oni (kriminalci) ignorišu pisanje medija, nije im lako kad vide da se njihovo ime dovodi u vezu sa nezakonitim aktivnostima”, izjavio je Vukelić i dodao da će na današnjoj panel diskusiji biti nagrađena tri najbolja teksta, novinara koji su pohađali obuku o izvještavanju o javnim finansijama.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *