Kontroverzni zakoni koje predlaže MUP RS kriju opasnu zamku

Društvo
Predstavnici osam nevladinih organizacija predali su Narodnoj skupštini RS primjedbe na prijedloge zakona, kojima se, tvrde, ugrožavaju građanske slobode. Aktivisti tvrde da je igra sa najavom restriktivnih zakona, pa odustajanjem od njih “dimna zavjesa”, kako bi se lakše proturio samo jedan zakon i u tom zakonu opasna zamka.
Radi se o izmjenama Zakona o javnom redu i miru i Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Ovih dana mnogo bure je digla i vijest da se pripremaju i izmene Zakona o javnom okupljanju.
Sva tri zakonska projekta su, tvrde branioci ljudskih prava, restriktivna, jer predviđaju drakonske kazne i ograničenja, čiji je cilj, tvrde, da zastraše građane i odvrate ih i od pomisli na proteste i javna okupljanja.
Zbog odrebe kojom bi, faktički, bilo zabranjeno snimanje i fotografisanje policajaca i drugih državnih službenika, dok obavljaju svoj posao, na noge se digla i novinarska zajednica.
Interesantno je, međutim, da je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koji je predlagač pomenutih zakona, u jeku rasprave o zakonima stiglo saopštenje, kojim poručuju da su o Zakonu o javnom redu i miru spremni na “konstruktivan dijalog” i “široke konsultacije”, dok izmjene Zakona o javnom okupljanju neće ni uputiti u proceduru.
Iz MUP-a RS, međutim, poručuju da neće odustati od izmjena Zakona o policiji, kojim bi se, između ostalog, omogućilo uvođenje rezervnog sastava policije.
Nije isključeno, smatraju u NVO,  da je najava “širih konsultacija“ o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, čak i nagovještaj njegovog povlačenja iz  procedure, a čitav manevar o tri zakona, od kojih će u životu ostati samo jedan dimna je zavesa, kojom se nastoji lakše “progurati” upravo Zakon o policiji.
– Dato je nekoliko nevjerovatnih odredbi u različitim prednacrtima i nacrtima odjednom, da bi se od nekih odustalo, ali da se ostale, koje su prioritetne predlagačima, proguraju. I onda se u javnost može poslati poruka – pa dobro, mi smo toliko toga povukli, osim ovih sitnica. A te sitnice su možda od početka predlagačima bile prioritet – kaže Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava.
Upravo u izmjenama Zakona o policiji sporno je, tvrde u NVO, nekoliko odredbi. Namjera zakonodavca je, tvrde, dodavanje člana prema kojem policajac može uhapsiti lice ako postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o prekršajima. Pri tom, nije jasno da li se pod „bilo kojim razlogom“ podrazumijevaju oni razlozi za hapšenje, koji su taksativno i jasno navedeni u Zakonu o prekršajima, ili to može biti bilo koja sadašnja ili buduća odredba navedenog zakona.
Ovakvom odredbom policija bi tumačenjima na samom terenu, mogla dobiti mogućnost da prilično „komotno“ donosi odluku o hapšenjima.
– Ovo upućuje na to da je namjera postavljanje širih policijskih ovlašćenja, a ne na normiranje nečega što je neophodno. Takođe, tu je i odredba kojom se „drugom licu“ koje nije obučeno službeno lice, daje mogućnost da bude prikriveni istražitelj – upozorava Lučka.
Lučka: Služba pod velom tajne
Dejan Lučka očekuje da će vlast odustati od izmjena Zakona o javnom redu i miru, kojim bi snimanje i fotografisanje policajaca i drugih državnih službenika bilo kažnjivo čak i zatvorom.
– Nije dobro da postupci službenika budu obavijeni velom tajne i zaštićeni od javnog propitivanja, a da novinari, pa i građani, koji dokumentuju nelegalne radnje budu kažnjavani – poručio je Lučka.
srpskainfo.com
Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *