Dodik će razgovarati sa Srbima u Mostaru oko trase auto-puta

Društvo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će razgovarati sa Srbima povratnicima u Mostaru koji su najavili da će zatražiti njegovu pomoć zbog trase novog auto-puta jer, prema planu usvojenom u parlamentu Federacije BiH, taj put treba da pređe preko njihovih imanja.

 

– Razgovaraću onoliko koliko ja mogu da utičem sa nivoa Predsjedništva. To je, morate da znate, veoma malo, ali mogu da skrenem javnu pažnju na tu priču i da vidim da li je uopšte moguće razmišljati o nečem drugom – rekao je Dodik novinarima poslije sastanka sa Njegovom svetošću patrijarhom Irinejom danas u Beogradu.

 

On je ukazao da se ova odluka o trasi iznenada desila, jer su na dnevnom redu bile neke sasvim druge trase.

 

– Odjednom je to prebačeno na tu trasu, tako da se preventivno veoma teško moglo djelovati. Razgovaraću i sa Srbima iz Mostara, da vidim na koji način bi to mogli zajedno da uradimo – rekao je Dodik.

 

On je istakao da je upoznat sa ovim problemom, kao i sa činjenicom da Srbi iznenadno pozicioniranje trase preko svojih imanja doživljavaju kao potez uperen isključivo protiv njih.

 

– Želim da kažem da se dugo vremena vodi debata gdje će ići trasa i stalno je bio problem između hrvatske i bošnjačke zajednice na tom prostoru. Očigledno je da se opredijelilo za to jer im je nekako najlakše da se neka vrsta štete napravi Srbima – rekao je Dodik.

 

Mještani južnih mostarskih naselja, među kojima je najviše srpskih povratnika, apeluju da planirana trasa auto-puta ne ide kroz najplodniju zemlju Ortiješa, Hodbine i Malog Polja jer će nanijeti nesagledivu štetu i prijeti ponovnom iseljavanju Srba sa svojih ognjišta.

 

Oni traže da se trasa auto-puta izmjesti tamo gdje je oduvijek i bila ucrtana – na brda iznad Mostara jer tvrde da je trasa usvojena mimo zakona i ucrtana preko aerodroma koji je proglašen za perspektivnu vojnu imovinu.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *