OBA: Još intenzivnija saradnja dvije agencije

Društvo

Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država Von Bišop boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini prethodna dva dana, a zvanični domaćin ove posjete bila je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

 

Direktor OBA Osman Mehmedagić u dio protokola uključio je i funkcionere drugih policijskih i pravosudnih institucija, s ciljem unapređenja saradnje u budućem radu u suprotstavljanju svim bezbjednosnim prijetnjama.

 

Juče je u sjedištu OBA održan sastanak generalnog direktora OBA Osmana Mehmedagića i najužeg rukovodstva Agencije, sa zamjenikom direktora CIA Bišopom. Tokom sastanka je iskazano obostrano zadovoljstvo jakim partnerstvom dvije Agencije, te je dogovorena još intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

 

Nakon sastanka u sjedištu Agencije, upriličen je radni ručak u organizaciji OBA BiH, na kojem su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson, ministar bezbjednosti Dragan Mektić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, zamjenik direktora Granične policije Fahrudin Halač, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor Službe za strance Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum i v.d. direktor Federalne uprave policije Ensad Korman.

 

Na radnom ručku se razgovaralo o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o preduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj saradnji svih bezbjednosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Zamjenik direktora CIA Bišop je izrazio podršku Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju svim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama s kojima se suočava te naglasio da će CIA nastaviti podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OBA BiH.

 

Na kraju je posjeta ocijenjena izuzetno uspješnom i produktivnom.

 

(Klix.ba)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *