Rijekama u BiH plove tone smeća

Društvo

“Ju-Es-Ej tudej“, jedan od najznačajnijih medija u SAD-u, nedavno je pisao o problemu zagađenja voda u BiH koje, kako piše u tekstu, dostiže alarmantne razmjere.

 

Plastične boce, zahrđale bačve pa čak i stare mašine za pranje veša spadaju među, a voljeli su ih splavari, planinari i ribari.

 

Kako stoji u članku, BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana nisu učinile mnogo na izgradnji efikasnog sistema odlaganja smeća i zaštite životne sredine, uprkos formalnom traženju ulaska u Evropsku uniju i usvajanju nekih zakona i propisa EU.

 

Zanemaren tokom ratova 90-ih godina, problem upravljanja otpadom u BiH je porastao tokom godina dostigavši ​​alarmantne razmjere u regionu gdje su nezaposlenost i siromaštvo široko rasprostranjeni i gdje korupcija rutinski zaustavlja provođenje reformskih zakona, napominje se u članku.

 

Umjesto da se reciklira, većina smeća završi na improviziranim deponijama i u rijekama, zagađujući kako zemlju tako i vodu. Na Drini, koja teče između Crne Gore, Srbije i Bosne, tona smeća se zaglavila u blizini lokalne hidroelektrane formirajući ogromna ostrva smeća koja plutaju na površini. Mještani kažu da se svake godine iz Drine izvuče oko 800.000 tona smeća, piše Klix.

 

– Ovo je katastrofa, vjerujte mi, katastrofa! Ljudi bacaju sve u rijeku, ne samo plastiku. Tu su i leševi mrtvih životinja, burad, tamo možete naći bilo šta – izjavio je Aleksandar Mladić, stanovnik Višegrada, grada na Drini u istočnoj Bosni.

 

Resorni ministri iz Srbije i Crne Gore sastali su se u aprilu obećavajući da će zajedno raditi na rješavanju ovog problema. Aktivisti i stanovnici, međutim, malo vjeruju da će se potrebne akcije dogoditi uskoro, jer učinkovito upravljanje otpadom zahtijeva dugogodišnje planiranje i značajne investicije.

 

Anes Podić, predsjednik ekološke grupe Eko Akcija, izjavio je da se u BiH dnevno baci od 100 do 200 tona plastičnog smeća te je ovu brojku nazvao ogromnom.

 

– Vlada nije uspjela riješiti jedan od svojih osnovnih zadataka, a to je prikupljanje i upravljanje otpada – kazao je Podić.

 

Na obalama rijeke Bosne, čiji je izvor u blizini Sarajeva, a protiče centralno kroz zemlju, mogu se vidjeti mrtve ribe koje izbijaju duž obale. Riječne obale su jako zagađene smećem, koje visi na granama drveća na svakom malom zavoju u rijeci, navodi se u tekstu “Ju-Es-Ej tudej“.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *