Kinezi finansiraju rimejk legendarnog filma Hajrudina Šibe Krvavca

Društvo Kultura

U Pekingu je potpisan ugovor o remakeu filma “Most“ (1969) Hajrudina Šibe Krvavca između kineske filmske kompanije Huahua Media, “Dandalion Production Inc“ iz Los Angelesa i Filmskog centra Sarajevo, kao vlasnika ovoga filma.

 

U prisustvu ambasadora BiH i Srbije u Kini, Antona Rila i Milana Bačevića, Huahua Media, Filmski centar Sarajevo i Dandelion Productions Inc. potpisan je sporazum o remakeu ratnog filma “Most“ u kojem će se, uz korištenje najsavremenijih tehničkih mogućnosti sedme umjetnosti, pokušati stvoriti novi veliki herojski filmski ep dostojan orginala.

 

Razgovarano je i mogućnosti remakea filma “Valter brani Sarajevo“ u saradnji sa partnerom iz Hrvatske “Jadran Filmom“, koji je sa Filmskim centrom Sarajevo, u ovom velikom filmskom projektu.

 

Film “Most“, ali i drugi filmovi Hajrudina Krvavca, naslonjeni su na veličanstvene priče, bogate likove i romantične antifašističke revolucionarne osjećaje, te su zbog toga trajna djela u sjećanju generacija. Imaju vječni šarm i ostali su popularni do danas, kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u Kini. Ovaj projekat remake nije samo počast klasicima, nego i će označiti i daljnji razvoj kulturne razmjene između Kine, BiH i Srbije.

 

Predsjednik Upravnog odbora Huahua Media Kefei Wang, rekao je da ova suradnja odražava kinesku misiju, nosi značaj jačanja kulturne razmjene kroz inicijativu Belt and Road, ali da će Huahua Media, prateći razvoj filmske tehnologije, u potpunosti poštovati ovaj filmski klasik, kako se se uradila nova verzija koja bi ovome filmu donijela novi život i oživjela emocije koje ljudi iz Kine, BiH i Srbije imaju prema ovome filmu.

 

Generalni direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, naglasio je kako su filmovi Hajrudina Šibe Krvavca dragocjena kulturna dobra u bh. filmskoj arhivi. On se nada da se remake filma “Most“, ali i filma “Valter brani Sarajevo“ biti predstavljena kultura Bosne i Hercegovine i regije kroz globalni jezik filma, te da će ovi projekti značiti puno za razvitak kulturne suradnje Kine sa BiH i regijom.

 

Početak snimanja filma planiran je za početak 2020. godine. Predstavnci Huahua Media dolaze u narednih mjesec dana u Sarajevo i Beograd radi obilaska lokacija, kastinga i daljnjih priprema za ovaj veliki filmski projekat.

 

Inače, Huahua Media trenutno je jedan od vodećih filmskih investitora i distributera filmova u Kini. Projekte rade i sa velikim američkim holivudskim kompanijama poput Paramounta i Warner Brossa, dok su njihovi projekti globalni filmski hitovi poput “Transformer: The Last Knight“, “Ghost in the Shell“, “Allied“, “Star Trek Beyond“, “Jack Reacher: Never go back“, “Mission Impossible 6“, kao i “Godzilla, te “King of Moster“.

 

Klix.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *