Budžet Banjaluke uvećan za 20 miliona KM

Društvo

Skupština grada Banje Luke usvojila je rebalans gradskog budžeta u iznosu od 155 miliona KM, čime je iznos u „gradskoj kasi“ uvećan za više od 20 miliona KM. Dodatna sredstva, najvećim dijelom, biće uložena u nastavak investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“, dok se milion KM usmjerava za sanaciju šteta od posljednjih poplava.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić, istakao je da je budžet uvećan zahvaljujući domaćinskom poslovanju i ostvarenom suficitu iz prošle godine, te povoljnom kreditnom aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od osam miliona KM koji će biti uložen u projekte vodosnabdijevanja.

 

– Ovako visok iznos budžeta će nam omogućiti da započnemo treći ciklus investiranja u gradu. Prvi smo imali početkom proljeća kada smo otvorili 30 novih gradilišta, drugi realizujemo upravo ovih dana za projekte za koje su već sprovedeni tenderi i zaključeni ugovori. Usvajanjem rebalansa, ulazimo u novi ciklus velikih projekata koji će na širem području grada omogućiti niz novih projekata u različitim oblastima – naveo je Radojičić.

 

Istovremeno, na osnovu Radojičićevog amandmana, rebalansom je predviđeno milion maraka za sanaciju šteta nastalih usljed posljednjih velikih padavina.

 

– Za sanaciju klizišta biće uloženo 200.000 KM, s tim da taj novac ide za uklanjanje odrona zemlje, a manje za građevinske radove. Oko 300.000 KM namijenjeno je za obnovu oštećenih saobraćajnica, a 160.000 KM za pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu, uključujući i troškove civilne zaštite – rekao je Radojičić.

 

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Zoran Talić, rekao je da će povećanje budžeta biti iskuljčivo usmjereno u razvojnu komponentu.

 

– Od sredstava suficita planirano je, između ostalog, i uređenje i adaptacija jednog poslovnog prostora na Starčevici u dječiji vrtić, zatim izgradnja dječijih i sportskih igrališta, te sportske dvorane na Laušu i mosta u Srpskim toplicama – pojasnio je Talić.

 

Gradski parlament danas je usvojio i prijedlog visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata za školsku 2019/2020. godinu. Taj iznos je nepromijenjen u odnosu na tekuću godinu i iznosi 1,6 miliona KM. Odbornici su usvojili i odluku o prenosu prava vlasništva nad vatrogasnim vozilom sa Banje Luke na Opštinu Šekovići, te niz odluka u vezi sa prostorno-planskom dokumentacijom i imovinsko-pravnim odnosima.

 

Od danas, novi odbornik u klubu SNSD-a je Nataša Marić Udovčić, umjesto Nenada Talića koji je imenovan za direktora JU SC „Borik“. Pored toga, za v.d. načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj imenovan je Srđan Mijatović, umjesto dosadašnjeg načelnika Radenka Laketića.

 

Sanacija klizišta

 

Radojičić je istakao da je na području grada aktivirano 19 klizišta koja ugrožavaju imovinu građana, te oko 20 u zoni obuhvata saobraćajnica.

 

– Samo za sanaciju klizišta u Priječanima potrebno je oko 600.000 KM. Na području Broznanog majdana smo odmah morali reagovati zbog prekida putnog pravca, kao i u slučaju domaćinstva Kuzmanović na Laušu, gdje je došlo do ugrožavanja stambenog objekta – kazao je Radojičić.

 

Toplana u pripravnosti do 15. maja

 

Gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić ocijenili su da je racionalna inicijativa za produženje grijne sezone i da je treba razmotriti, prije svega sa tehničkog aspekta rada Eko toplane.

 

– To znači da moramo vidjeti šta za toplanu znači skraćenje vremena za remont koji se obavlja tokom ljeta. Na ovaj način bi produžili vrijeme pripravnosti do 15. maja, odnosno da toplana bude tehnički spremna ukoliko se ukaže potreba za grijanjem mimo predviđenih rokova – rekao je Radojičić.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *