Bolja zakonska zaštita žrtava porodičnog nasilja

Društvo

Narodna skupština RS će uskoro će usvojiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kako bi se što efikasnije zaštitile žrtve, prije svega žene i djeca, ali ispunile obaveze po Istmbulskoj konvenciji.

 

Šta se dešava, ako društvo ne odgovori na vrijeme na porodično nasilje, pokazuju brojni jezivi primjeri iz naše zemlje i komšiluka. Tako je nedavno u Novom Sadu nasilnik, pred očima svoje djece, macolom ubio bivšu suprugu i njene roditelje. Ispostavilo se da je to bio krvavi epilog dugogodišnjeg porodičnog nasilja, koje se nije “liječeno” na vrijeme.

 

-Izmjene i dopune zakona pokušaj su da se u RS žrtve zaštite i ohrabre da na vrijeme prijave nasilje, a istitucije da istraju u procesuiranju slučajeva nasilja, kako bi se spriječili ovakvi krvavi scenariji – poručuje Gordana Vidović, poslanica u Narodnoj skupštini RS.

 

Vidivić je i osnivač Sigurne kuće u Modriči i jedna od zagovornica novog zakonskog rješenja.

 

Po novom zakonu, žrtve nasilja u porodici će, između ostalog, dobiti pravo na besplatnu pravnu pomoć, te pravo da, tokom saslušanja u policiji ili sudu, sa sobom povedu “osobu od povjerenja”, bilo da je u pitanju brat, najbolja prijateljica ili osoba iz Sigurne kuće u kojoj je našla utočište. Jasnije su propisane i hitne mjere zaštite, poput zabrane prilaska žrtvi i udaljenje nasilnika iz porodične kuće ili stana, koje sudija može izreći i prije početka krivičnog postupka, kako bi se žrtve zaštitile od ponovnog napada.

 

Jasnije je precizirano i da se porodičnim nasiljem smatra i partnersko nasilje, odnosno da će se pod udarom ovog zakona naći i nasilnici koji su sa žrtvom bili, ili su još uvijek, u emotivnoj ili intimnoj vezi, bez obzira na to da li su živjeli pod istim krovom.

 

-Tražićemo još jedan amandman, kako bi procjene rizika, koje pravi policija, bile dostupne i drugima koji pružaju zaštitu žrtvi. Dakle, ako policija zna da je nasilnik pušten iz ustanove u kojoj je bio na liječenju i da prijeti da će ubiti suprugu i djecu, to treba da znaju i socijalni radnici i osoblje u Sigurnoj kući – kaže Vidovićeva.

 

Dok su aktivistkinje ženskih organizacija “gurale” usvajanje izmjena zkona, tome se, kako navode u NVO, protivila pravosudna zajednica. Osman Rahmanović, sudija iz Višegrada, poznat po tome što se nije libio da nasilnike, po principu “kaput, pa na put”, udalji iz stana u kojem su maltretirali svoje žene i djecu, oprezan je u ocjeni novog zakonskog rješenja.

 

-Ako se napravi dobar protokol za provođenje zakona i ako svi profesionalci budu spremni da se posvete poslu, efekti će biti pozitivni – kaže Rahmanović.

 

Izmjenama i dopunama zakona lokalnim zajednicama je nametnuta obaveza da formiraju multidisciplinarne timove za borbu protiv nasilja u porodici, upravo zato da bi svi profesionalci u lancu, od policajaca do nastavniak u školama i psihologa i socijalnih radnika, udružili snage.

 

Donošenje ovog zakona spada i u paket obaveza, koji je BiH preuzela ratifikovanjem Istambulske konvencije, jer konvencija propisuje da države moraju zaštiti žrtve nasilja u porodici. U novembru BiH treba da podnese izvještaj o provođenju konvencije.

 

Rahmanović: Praksa je najbolji sudija

 

-Praksa će najbolje pokazati da li je novo zakonsko rešenje dobro. Za godinu ili dvije, kada analiziramo efekte, vidjećemo da li će novi zakon doprinijeti boljoj zaštiti od nasilja u porodici, ili će možda usporiti postupke i podstaći da se nasilje u porodici opet počne skrivati, što ne bi bilo dobro – kaže sudija Osman Rahmanović i dodaje da je najbitnije da se predmeti u vezi sa nasiljem u porodici rješavaju odmah, a ne da u sudijskim ladicama čekaju na red, zajedno sa komšijskim sporovima oko međe.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *