Velika šteta na putnoj infrastrukturi i domaćinstvima u Prijedoru

Društvo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je danas da su bujične vode s Kozare oštetile mostove, propuste, makadamske i asfaltne puteve, porodična domaćinstva i radne objekte, načinile klizišta i dovele do prekida saobraćaja na više putnih pravaca.

 

– U toku noći dao sam nalog za hitne intervencije na osposobljavanju putnih pravaca i očekujem da će u toku dana putevi postati prohodni, a u toku je prikupljanje detaljnih podataka na terenu na bazi kojih će biti preduzete mjere – rekao je Đaković.

 

On je istakao da je šteta velika, posebno u putnoj infrastrukturi i poljoprivredi, te da će biti prinuđeni da se obrate i Vladi Srpske za pomoć u sanaciji štete od majskih i junskih poplava.

 

Prema njegovim riječima, usljed intenzivnih padavina sinoć su naglo porasli vodostaji rijeke Puharske i bujičnih vodotokova koji su se izlili u naseljima Puharska, Čejreci, Brezičani, Lamovita, Јutrogošta, Bistrica, Niševići, Kozarac i Gornja Omarska.

 

– Intenzivne padavine uzrokovale su pojavu velike količine površinskih voda i ugrožavanje stambenih objekata u ovim naseljima, kao i velika oštećenja saobraćajnih objekata, putne infrastrukture i poljoprivrednih zemljišta – naveo je Đaković.

 

On je dodao da je zemljište puno vode i ne prima nove količine, da klimatske promjene čine svoje, te da je potrebno rješavati korita Miloševice i Sane, kao i rasteretne kanale koji su nekad postojali u Tukovima, ali su sada oštećeni i zakrčeni.

 

– Imamo informaciju da ljudi koji hoće da prošire svoja imanja ulaze u vodotoke i nasipaju ih, pogotovo u naseljenom području oko Puharske, te se i to mora regulisati – istakao je Đaković.

 

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je neophodno preduzeti niz mjera preventivnog karaktera kada je u pitanju održavanje odvodnih kanala i propusta.

 

– Tu apsolutno mora biti uspostavljen sistem odgovornog rada i profesionalnih struktura i građana. Nastojaćemo uspostaviti sistem rada koji probleme preventivno minimalizuje i pronaći model blagovremenog i brzog djelovanja u ovakvim situacijama kako bi se pomoglo građanima na terenu – najavio je Vranješ.

 

On je dodao da je nužno angažovanje mehanizacije koju je vrlo teško angažovati u kratkom vremenu s obzirom na procedure.

 

– U narednom periodu nam slijedi da pronađemo najadekvatniji odgovor za reagovanje u ovakvim situacijama – rekao je Vranješ.

 

Vodostaji većih vodotoka su znatno ispod kritičnog nivoa.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *