Otvoren novi most u Banjaluci, najavljen još jedan u Toplicama

Društvo

“Banjaluka most”, izgrađen na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta, sinoć je svečano pušten u funkciju, nepunih godinu dana od početka radova. Novi most zamijenio je stari, montažni most, koji je, zbog dotrajalosti, zabranjen za saobraćaj u jesen 2017. godine.

 

Simboličnim paljenjem ambijentalne rasvjete, most su pustili u upotrebu gradonačelnik Igor Radojičić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uz prisustvo više stotina Banjalučana.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da je novi most u potpunosti domaći proizvod.

 

-Pred nama je funkcionalna i lijepa građevina koja će biti od velike koristi za sve naše građene, most koji će povezati Istočni i Zapadni tranzit, ali i naselja Obilićevo i Kočićev vijenac. Na ovome nećemo stati, jakim tempom nastavljamo i dalje. Već za sedam dana završićemo kružni tok na Laušu, što je još jedan veliki saobraćajni projekat u okviru akcije „Banja Luka se gradi“ i to će u mnogome rastertiti saobraćaj u tom dijelu grada – istakao je gradonačelnik.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekao je da su u ovaj most uloženi, ideja, nada i energija za bolji i ljepši grad.

 

– Banjaluka je danas grad na ponos svih nas. Stvaramo lijep grad po mjeri svih građana koji u njemu žive. Želimo da ljudi ovdje dolaze i zbog toga gradimo puteve, mostove i sve ono što je potrebno. Želimo da u Banjaluci, u narednom periodu, vidimo novi stadion i sportsku dvoranu, koncertnu dvoranu kao i novu zgradu Skupštine RS – naveo je Dodik u svom obraćanju i objavio prijedlog da se most zove jednostavno „Banja Luka“.

Uz novi most preko Vrbasa, koji povezuje Obilićevo i Kočićev vijenac, odnosnio Istočni i Zapadni tranzit, izgrađena je i pristupna saobraćajnica u Ulici Gavrila Principa i rekonstruisana Ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom.

Radove na mostu izvelo je preduzeće „Prijedorputevi“.

Ovo je prvi od ukupno tri nova planirana mosta na Vrbasu. Nakon provođenja potrebnih procedura, do kraja ove godine uslijediće početak radova na izgradnji novog mosta u Srpskim toplicama (stari, jednosmjerni most se transformiše u pješački most), a krajem iduće godine planiran je početak radova na najvećem projektu iz oblasti mostogradnje – novom, grandioznom mostu u naselju Dolac, koji bi trebalo da skrati put od Starčevice do centra grada na svega nekoliko minuta. Izgled ovog mosta biće poznat nakon provođenja međunarodnog arhitektonskog konkursa, koji bi uskoro trebalo da bude raspisan.

Događaju su prisustvovali i predsjednik Nardone skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS te brojni građani.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *