Ozvaničen početak radova na koridoru “Pet ce”

Društvo

Predstavnici Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” ozvaničili su danas u Doboju početak radova na prvim kilometrima panevropskog Koridora “Pet ce” na teritoriji Srpske, a vrijednost ove dionice auto-puta je 70 miliona evra.

 

Prva dionica auto-puta na Koridoru “Pet ce” gradiće se na pravcu Johovac – Rudanka u dužini od 5,65 kilometara i biće finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i grant sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na svečanosti povodom početka radova da je ovo izuzetan projekat i da je za Vladu bitno da se nastavljaju javne investicije koje omogućavaju zapošljavanje radnika i povećanje BDP-a.

 

On je naveo da je ovaj dio auto-puta vrijedan 70 miliona evra i da će u narednih 15-20 dana biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Srpske da bi bio usvojen plan parcelacije za izgradnju auto-puta do Rače i granice sa Srbijom.

 

“Tom dionicom gradićemo i gasovod i jednim udarcem ubićemo dvije muve. Radićemo sve da otvorimo javne radove i u sektorima energetike i ostalim oblastima kako bismo život ljudi u Srpskoj učinili što boljim i da zaustavimo njihov odlazak sa ovih prostora”, rekao je Višković i dodao da će Vlada Srbije početi u julu da graditi most na Rači.

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je ovo važan infrastrukturni projekat koji vodi Srpsku prema Srbiji i šire.

 

“Podržavam aktivnosti Vlade i drugih institucija za stvaranje pretpostavki za realizaciju velikih projekata. Za to je potreban predan rad i to su dobre stvari za Srpsku”, rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je istakla da je sigurna da će biti ostvaren cilj izgradnje mreže auto-puteva jer građanima treba razvoj u svakom smislu.

 

“To su pretpostavke da idemo dalje u smjeru opšteg razvoja”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da je cilj jaka i razvijena Republika Srpska.

 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je ovaj početak radova nastavak projekta Auto-puta “9. januar” i povezivanja sa Beogradom.

 

“Ovo je vrijedan projekat i zacrtali smo da do 2030. godine izgradimo mrežu auto-puteva dugu oko 420 kilometara. Ovo je dokaz da Srpska može izvoditi zahtjevne i skupe projekte, na šta treba da budemo ponosni”, naveo je Trninić.

 

Direktor preduzeća “Autoputevi” Dušan Topić istakao je da je riječ o značajnom trenutku i projektu za Srpsku i ovu firmu.

 

On je rekao da će na ovoj dionici raditi i dvije saobraćajne petlje, te da je to nastavak auto-puta prema Srbiji i Beogradu.

 

Topić je izrazio nadu da će do kraja godine biti zatvorena finansijska konstrukija auto-puta od Doboja prema granici sa Srbijom, od čega će i same Dobojlije, ali i ostali građani Srpske, imati višestruku korist.

 

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da su predstavnici “Autoputeva” i konzorcijuma koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja potpisali u martu u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Johovac i Rudanka, a vrijednost ove faze auto-puta, kako je tada rečeno, jeste 62,5 miliona evra.

 

Auto-put na Koridoru “Pet ce”, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 miliona evra.

 

Ozvaničenju početka radova na mostu “Bosna” u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju Auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj, prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predstavnici izvođača radova, zvanice iz javnog i društvenog života i brojni građani.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *