Konkursi za budući most u Docu i centralnu gradsku zonu u Banjaluci

Društvo

Grad Banja Luka ovog mjeseca raspisaće dva međunarodna arhitektonska konkursa za idejno rješenja novog mosta preko Vrbasa u naselju Dolac i budućeg izgleda centralne gradske zone, na potezu od stare autobuske stanice do sjedišta “Puteva RS”, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

 

Predstavljajući ove konkurse, Radojičić je, zajedno sa gradskim i pejzažnim arhitektom Ivanom Raškovićem i Ognjenom Šukalom, istakao da se radi o dva velika projekta, koji bi trebali definisati budući izgled grada.

 

Konkurs za novi most u Docu biće otvoren od 10. jula do 30. septembra, a za centralno područje od 17. jula do 31. oktobra. Nagradani fond za najbolje idejno rješenje budućeg mosta iznosi 40.000 KM, a centralnog područja 48.000 KM.

 

Radojičić je naglasio da će konkursi biti objavljeni u domaćim i stranim medijima koje prate ovu oblast.

 

-Raspisavanjem međunarodnih konkursa, želja nam je da dobijemo kreativna i kvalitetnia rješenja za buduće gradske simbole – rekao je Radojičić.

 

Govoreći o budućem mostu u Docu, Radojičić je istakao da ovaj most neće imati samo funkcionalnu vrijednost u povezivanju dvije obale Vrbasa, nego i visoku estetsku vrijednost.

 

Prema okvirim planovima, izgradnja ovog mosta bi mogla početi najesen iduće godine, ukoliko do tada budu ispunjeni svi potrebni preduslovi, od izbora idejnog rješenja, izrade glavnog projekta, rješenja imovinsko-pravnih pitanja pa sve finansiranja i izbora izvođača radova.

 

Istovremeno, konkurs za idejno rješenje centralne gradske zone predviđa svojevrsnu transformaciju ovog dijela grada.

 

-Predmet ovog konkursa je “poprečna osa” od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, odnosno potez od od stare autobuske stanice, preko parkinga i Hrama Hrista Spasitelja, dalje prema ulici Vase Pelagića, gdje se nalazi nekoliko zona sa svojim specifičnostima. Radi se o veoma kompleksnom zadatku i kreativna rješenja na tom području su itekako dobrodošla – kazao je on.

 

On je ujedno najavio da će uskoro biti raspisan i treći međunarodni konkurs za idejno rješenje za izgradnju kongresno – konferencijske dvorane.

Kada je riječ o konkursu za centar grada, gradski arhitekta Ivan Rašković je istakao da su centralne teme ovog zadatka javne površine u najužem dijelu centra grada Banje Luke i njihovo parterno, pejzažno i ambijentalno uređenje.

 

Govoreći o budućem mostu u Docu, pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo rekao je kako je cilj konkursa da se kroz ocjenu više pristiglih idejnih rješenja iznađe najkvalitetnije rješenje budućeg mosta, uključujući i neposredno urbanističko okruženje.

 

-Dodatni cilj konkursa predstavlja dobijanje kvalitetnih koncepata i idejnih rješenja za uređenje i aktiviranje urbane zone u neposrednom okruženju mosta- rekao je Šukalo.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *