Narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura

Društvo

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske pozvali su na oprez zbog velikih vrućina tokom dana te podsjetili na potrebu adekvatne zaštite od sunca i prilagođavanje spoljnih aktivnosti.

 

Istakli su da posebno starije osobe i djeca trebaju izbjegavati jako sunce, a hronični bolesnici uzimati redovno terapiju i prilagoditi svoje aktivnosti prognoziranoj vrućini. Bitno je, osim zaštite, i uzimanje dovoljno tečnosti.

 

Narandžasti meteoalarm na snazi je za banjalučku, prijedorsku i regiju Višegrada.

 

Meteorolozi objašnjavaju da narandžasti meteoalarm znači da je vrijeme opasno te da su moguće štete i ljudske žrtve. Pozivaju na oprez i redovno informisanje o očekivanim meteorološkim uslovima.

 

Jutros u osam časova najtoplije je bilo u Brčkom i Gradačcu, gdje je izmjereno 26 stepeni. U Mostaru se živa popela na 25, a u Doboju, Neumu i Tuzli na 23 stepena. U Sarajevu je izmjereno 20, u Zenici 22, a u Tuzli 23 stepena.

 

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najviše dnevne temperature kretaće se od 29 do 35, na jugu i sjeveru do 37 stepeni.

 

Simptomi toplotnog udara

 

Simptomi toplotnog udara su glavobolja, mučnina, jaka žeđ, pospanost, vruća, crvena i suva koža, nagli porast temperature, konfuzija, agresija, grčevi u mišićima i gubitak svijesti. Toplotni udar može izazvati nepovratne promjene na organizmu, uključujući i mozak, ili čak smrt.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *