Penzije veće za dva odsto

Društvo

Vlada RS donijela je juče odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija, pa će julske penzije, kako je objasnio resorni ministar Duško Milunović, biti veće za dva odsto.

 

Milunović je rekao da je ova odluka Vlade RS, “u skladu sa onim što je premijer Radovan Višković ranije najavio”.

 

Višković je na sjednici Skupštine Udruženja penzionera RS, održanoj krajem maja u Tesliću, obećao penzionerima vanredno povećanje penzija od dva odsto.

 

Prema Milunovićevim riječima, za povećanje penzija za dva odsto do kraja tekuće godine obezbijeđeno je dodatnih 10,86 miliona KM.

 

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS, osnovni razlog za donošenje ove odluke je “poboljšanje materijalnog položaja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.”

 

Odlukom se određuju iznosi najniže penzije od 1. jula najniža penzija na teret RS iznosi 195,74 KM. Za penzionere sa stažom od 15 do 20 godina najniža će iznositi 234,91 KM, a najniža penzija za penzijski staž od 20 do 30 godina je 274,05 KM.

 

Kako je saopšteno iz Vlade RS, najniža penzija za penzijski staž od 30 do 40 godina iznosi 313,23 KM, a najniža penzija za penzijski staž od 40 godina i više iznosi 391,54 KM.

 

Osnovni razlog za donošenje odluke, kojom se određuju najniže penzije je poboljšanje materijalnog položaja najugroženijih kategorija penzionera, koji bi inače, po opštim prpisima dobijali još manje penzije od zagarantovanih najnižih.

 

Za realizaciju odluke o najnižim penzijama, potrebna su dodatna sredstva u iznosu od oko 400.000 KM mjesečno, odnosno oko 2.400.000 KM do kraja 2019, poručuju iz Vlade RS.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *