Olujno nevrijeme poharalo Posavinu (VIDEO)

Društvo

Olujno nevrijeme zahvatilo je Gradišku, Srbac i druga mjesta na sjeveru RS. Na istoku najteže pogođena Srebrenica gdje je grad uništio rod maline.

 

Snažno nevrijeme je pričinilo je veliku materijalnu štetu rušeći drveće, skidajući krovove sa kuća i pomoćnih objekata, pa čak i obarajući saobraćajnu signalizaciju. U nekim domaćinstvima vjetar je oštetio plastenike.

 

Nevrijeme je oko 15.00 časova pogodilo i područje oko Kozarske Dubice. U selima Draksenić i Donja Gradina olujno nevrijeme praćeno grdom pričinilo je veliku štetu na usjevima.

 

Protivgradna zaštita dejstvovala je danas sa 41 raketom na gradonosni oblak koji je stigao iz pravca Hrvatske na područje opština uz rijeku Savu i premješta se prema istoku, rekao je Srni direktor “Protivgradne preventive Republike Srpske” Tihomir Dejanović.

 

 

On kaže da je jako olujno nevrijeme praćeno gradom zahvatilo područje opštine Kozarska Dubica oko 15.00 časova, a potom se gradonosni oblak počeo premještati preko Gradiške ka Srpcu.

 

“Strijelci javljaju da jak vjetar podiže i krovove kuća”, rekao je Dejanović i dodao da se nevrijeme premješta pravcem rijeke Save ka istoku.

 

On navodi da je gradonosni oblak bio na graničnom području sa Hrvatskom i da je protivgradna zaštita djelovala tek kada je ušao na područje Republike Srpske.

 

“U skladu sa međugraničnim sporazumom, smijemo da dejstvujemo tek kada se oblak pojavi u našem području”, pojasnio je Dejanović i dodao da dejstvo na protivgradni oblak još traje.

 

On je naveo da su danas ukupno ispaljene 62 rakete.

 

U Srebrenici uništen rod maline

 

Jako nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, obilnom kišom i gradom veličine oraha zahvatilo je danas opštinu Srebrenica i okolinu, pričinivši štete na voćnjacima, stambenim objektima i lokalnim putevima, javlja dopisnik Srne.

 

Polučasovno nevrijeme pogodilo je Srebrenicu oko 18.00 časova, a grad je uništio kompletan rod maline, dok je manja šteta, prema nezvaničnim saznanjima, pričinjena na nekim stambenim i pomoćnim objektima, lokalnim putevima i u voćnjacima.

 

Bujične vode pričinile su manje štete na nekim lokalnim putevima, gdje su zapušile propuste i kanale, a voda je oštetila i makadamske puteve, rečeno je Srni u opštinskoj Civilnoj zaštiti.
Kolika je vrijednost pričinjene štete biće utvrđeno kada se izvrši procjena.

 

Mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *