Granični prelazi nisu spremni za dolazak migranata

Društvo

Najveći problem Granične policije Bosne i Hercegovine i dalje predstavlja kadrovska nepopunjenost, koja je i prije povećanog migracijskog pritiska na području BiH opterećivala rad ove agencije.

 

Rekao je ovo direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, nakon što je primio je prvog zamenika predsednice Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enesa Obraliju, članove Ljubomira Kuravicu i Matu Miletića te sekretarku Ivanu Lovrić.

 

Na sastanku u Glavnoj kancelariji GPBiH, razgovarano je o stanju na granici BiH i situaciji s ilegalnim migrantima, merama koje se preduzimaju na sprečavanju ilegalnih migracija, kao i problemima s kojima se policijski službenici susreću u svakodnevnom radu.

 

Ovom prilikom, direktor Galić istakao je kadrovsku nepopunjenost i naglasio hitnost rešavanja problema nedostatka policijskih službenika u GPBiH, dodavši da je to neophodno za razvoj ove policijske agencije i operativno jačanje GPBiH u graničnoj kontroli i nadzoru graničnog pojasa.

 

– Mi obavljamo prijem novih službenika, ali nedostatak ne možemo nadomjestiti, s obzirom na to da je, istovremeno, gotovo isti broj službenika odlazio u penziju – rekao je direktor Galić, dodavši da, prema Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji, GPBiH trenutno nedostaje 375 policijskih službenika.

 

Ne ispunjavju standarde

 

Na sastanku je razgovarano i o nedostatku specijalističke opreme za nadzor granice i problemima infrastrukture na prelazima.

 

Još jednom je istaknuto da samo mali broj graničnih prelaza ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i efikasno vršenje graničnih provera.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *