Za šume uplaćeno 74,1, a raspoređeno samo 7,2 miliona KM

Društvo

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske potvrdila je ogroman nesrazmjer između prikupljenog i utrošenog novca po osnovu posebnih namjena za šume.

 

-U petogodišnjem periodu, od 2014. do kkraja 2018. godine, prikupljeno je 74,1 milion maraka sredstava posebnih namjena za šume. Odlukama o usvajanju budžeta RS i planovima utroška sredstava za šume, za oblast šumarstvo je namijenjeno 7,9 miliona KM, a korisnicima sredstava odobreno je 7,2 miliona maraka – navodi se u izvještaju revizije učinka “Upravljanje sredstvima posebnih namjena za šume”.

 

Revizorski izvještaj napisan je na 60 stranica, a Vladi Republike Srpske, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS i javnom preduzeću “Šume RS” date su preporuke u vezi sa efikasnijim upravljanjem novcem prikupljenog namjenski za šume.

 

Srpskainfo je već pisala o tome kako se troši novac od posebnih naknada za šume koje uplaćuju poslodavci. Tako smo, na osnovu zvaničnih podataka, utvrdili da se na račun javnih prihoda po tom osnovu prošle godine slilo oko 15,5 miliona maraka, te 14,4 miliona maraka u 2017. godini.

 

Međutim, prošle godine je svega šest odsto od prikupljenih naknada raspoređeno za one namjene za koje su poslodavci i uplatili, a godinu prije samo 4,1 odsto.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *