Banjaluka: Usvojena informacija o slučaju “piralen”

Društvo

Skupština grada usvojila je danas informaciju o stanju zagađenosti na području Poslovne zone „Incel“, sa detaljnim prikazom razmjera ovog problema i aktivnostima koje su do sada preduzete, na putu do končanog rješenja.

 

U obrazloženju informacije, gradonačelnik Igor Radojičić informisao je odbornike da je od marta ove godine, kad je izbio požar u nekadašnjoj „Incelovoj“ energani, preduzeto niz aktivnosti Ekološke inspekcije i drugih kontrolnih organa, s ciljem da se utvrde razmjere problema i identifikuje rješenje.

 

– Nijednog momenta nismo željeli da ovaj problem gunremo pod tepih već smo uporno insistirali na utvrđivanju svih relevantnih činjenica – izjavio je Radojičić i dodao da je od marta do danas na prostoru nekadašnjeg „Incela“, koje obuhvata površinu veću od 80 hektara, proveden niz istraživanja. On je, međutim, naglasio da će, zbog veoma velikog područja, biti potrebno provesti i dodatna uzorkovanja, kako bi se obuhvatio kompletan krug bivše hemijske industrije.

 

Radi se o vrlo kompleksnom poslu koji podrazumijeva niz mjera različitih organa i institucija, a Gradska uprava je posvećena ovom poslu – rekao je Radojičić.

 

On je naglasio da će u mjesecima pred nama biti potrebno utvrditi prijedlog rješenja za uklanjanje kontaminiranog zemljišta, te način njihovog zbrinjavanja, ističući da će prijedlog izraditi inostrani stručnjaci, koje je angažovalo Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *