Rudnici Zenica i Breza uplatili blizu 12,5 miliona KM poreza

Društvo

Rudnici mrkog uglja u Zenici i Brezi uplatili su ukupno 12.472.863 KM od ukupnog duga Poreskoj upravi FBiH.

 

Direktor Poreske uprave FBiH Šerif Isović potvrdio je da su, nakon njegovog sastanka sa direktorom RMU Zenica Nevzetom Vrškićem, sredstva uplaćena i da su računi rudnika u Zenici i Brezi odblokirani.

 

Uplatom je “samrtni hropac” rudnika mrkog uglja Zenica i Breza nakratko odgođen budući da su, prema proračunima portala Klix, još uvijek dužni više od 183 miliona KM, samo po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada.

 

Rudnici u Zenici i Brezi su, prema podacima Poreske uprave FBiH iz 30. juna 2019. godine, bili dužni ukupno 195.676.074 KM po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada.

 

RMU Zenica je prema tim podacima, iz 30. juna 2019. godine, četvrti na listi najvećih poreskih dužnika u Federaciji BiH sa ukupno 115.833.915 KM duga. RMU Breza je na isti dan imao 79.842.159 KM duga.

 

Iako su sredstva u iznosu od 12.472.863 KM uplaćena radi deblokade računa, nesumnjivo je da će se dug, ukoliko se ubrzo ne nađe rješenje, ponovo nagomilati, uz ostalo i zbog zateznih kamata koje se obračunavaju svaki mjesec.

 

Poreska uprava Federacije BiH podatke o najvećim dužnicima objavljuje svaka tri mjeseca. Sljedeći pregled će 30. septembra biti objavljen.

 

Akumulacija i kulminacija

 

Predsjednik Nadozornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić objašnjava za da je situacija u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza već godinama unazad jako teška i složena, naročito u RMU Zenica.

 

– Rudnik Zenica je poslije rata pa na ovamo u konstantnim problemima, i proizvodnim, i finansijskim. U jami Raspotočje je, uz još nekoliko investicija, septembra 2017. u rad puštena širokočelna mašina. Druga dva pogona imaju malu proizvodnju koja ne može namirati da plaćaju ni minimalne potrebe u finansijskom smislu za rješavanje problematike rudnika. To je kulminiralo – rekao je Žigić.

 

Navodi da je Vlada FBiH 2009. godine izmirila sve obaveze prema penzionom i drugim fondovima.

 

– Obaveze poslije toga nisu rješavane, odnosno rješavane su parcijalno kako je ko odlazio u penziju. Dug se akumulirao, kako prema dobavljačima tako i prema Poreskoj upravi FBiH – objašnjava Žigić.

 

Struka pa politika

 

Izet Žigić je priča kako je zaključak Vlade FBiH, kao i Nadzornog odbora, da će se do kraja septembra 2019. godine izaći s konkretnim prijedlogom o rješavanju problema, prvenstveno u rudniku Zenica.

 

– Sačekaće se elaboracija stručnjaka za pogone u Raspotočju, Staroj jami i Stranjanima koji će dati odgovore na pitanja šta dalje. Prvo će struka morati dati svoje mišljenje, pa će se donijeti odgovarajuća odluka na političkom nivou – zaključio je Žigić.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *