Potrebno rješenje za smještaj migranata tokom zime

Društvo

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je da se traži rješenje za migrantski kamp na lokalitetu Vučjak kod Bihaća jer će u zimskim mjesecima ilegalnim migrantima biti nemoguće da u njemu borave.

 

“Niko nije zadovoljan uslovima na Vučjaku i sigurno da će tokom jeseni i zime biti teško da tu borave ilegalni migranti. Trenutno se traži drugo rješenje jer je nemoguće da u narednih četiri-pet mjeseci migranti uopšte budu na Vučjaku”, rekao je Ujić, komentarišući navode specijalnog izvjestioca UN za ljudska prava migranata Felipea Gonzalesa Moralesa da su uslovi u ovom smještaju nehumani.

 

Ujić je podsjetio da ovaj prihvatni centar nije na zvaničnom spisku centara, već da ga je otvorila Vlada Unsko-sanskog kantona zbog popunjenosti ostala četiri prihvatna centra.

 

“Ostali prihvatni centri su u vrlo pristojnom stanju i u njima postoje uslovi za boravak i porodica i djece”, ocijenio je Ujić.

 

Navodeći da se stalno radi na poboljšanju uslova u prihvatnim centrima, Ujić je rekao da BiH raspolaže kapacitetom od oko 4.000 mjesta, a da trenutno u prihvatnim centrima boravi oko 3.700 migranata.

 

Prema njegovim riječima, broj migranata varira između 3.500 i 5.500, tako da ponekad nema dovoljno smještajnih kapaciteta, posebno kada taj broj premašuje 5.000.

 

On je naveo da dnevno u BiH uđe oko 130 ilegalnih migranata, a u pokretu se nalazi njih oko 1.000.

 

Ujić je rekao da Službi nedostaje ljudskih resursa, da nisu dobili nikakva sredstva kao pomoć u rješavanju migrantske krize, te da su imali samo dvije donacije.

 

“Dobili smo dva kombija za prevoz migranata, te sredstva Međunarodne organizacije za migracije kojima plaćamo dvadesetak ljudi koji rade u gradovima u kojima je najveći migrantski pritisak kao što su Bihać ili Bijeljina”, pojasnio je Ujić.

 

Na pitanje kako komentariše Moralesove navode da postoje brojni dokazi da ograničenja slobode kretanja postoje i da su velikog obima, Ujić je rekao da se o toj temi ne može na taj način govoriti.

 

“Možemo govoriti o onima koji su narušavali javni red i mir u velikom obimu kada je policija Unsko-sanskog kantona imala akcije i gdje bilo napada na ovlaštena službena lica, na materijalno-tehnička dobra, automobile, a nakon čega je licama koja su ponavljala broj krivičnih djela bilo onemogućeno kretanje”, pojasnio je Ujić.

 

Ujić je rekao da se u narednim mjesecima ne očekuje veći priliv ilegalnih migranata.

 

“Prema dosadašnjoj praksi, od novembra do početka aprila očekuje se smanjivanje broja ulazaka ilegalnih migranata”, poručio je Ujić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *