Počela izgradnja mosta na Savi u Čatrnji

Društvo

Početak izgradnje mosta preko rijeke Save, jednog od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska, ozvaničen je danas u mjestu Čatrnja kod Gradiške.

 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je ovo veliki dan za RS, jer izgradnjom mosta Srpska i BiH otvaraju vrata prema EU.

 

“Naši izgrađeni autoputevi ovim dobijaju pravi smisao. Ovaj most koji će povezivati dvije države je više od toga. On će omogućiti brži razvoj RS i BiH, i ovim mostom dobijaju svi građani”, rekao je Višković.

 

On je dodao da će mostom posebno profitirati lokalne zajednice koje se nalaze u njegovoj blizini.

 

“Sigurno je da će Gradiška dobiti najviše, ali time dobija Republika Srpska i time dobija BiH”, rekao je premijer RS i čestitao izvođačima radova na dobijanju posla, te ih zamolio da ukoliko uspiju skrate predviđeni rok trajanja radova, odnosno, ako je moguće da ga završe prije roka.

 

Šef delegacije EU u BiH Johan Zater izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje ozvaničavanju gradnje mosta. “Sa mostom u Gradišci otvoriće se nova radna mjesta i olakšaće se kretanje više od pola miliona stanovnika”, rekao je Zater.
Most na Savi

 

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni autoput Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih autoputeva.

 

Polovinom jula, predstavnici “Hrvatskih cesta” u Zagrebu su potpisali ugovor sa konzorcijomom koji čine “Integral inžinjering”, “Đuro Đaković” i “Zagreb-Montaža” koji su za izgradnju mosta ponudili cijenu od 19,5 miliona evra bez PDV-a i obavezali se da će ga izgraditi za 30 mjeseci.

 

Dužina mosta je 462,2 m, širina 22,6 metara dok je težina nosive čelične konstrukcije 4.650 tona. Most će imati četiri kolovozne trake, po dvije u svakom smjeru.

 

Inače, priča o izgradnji ovog mosta počela je još 2004. godine kada je potpisan prvi memorandum između BiH i Hrvatske u vezi sa tim projektom. Nakon toga, čekalo se tri godine za potpisivanje protokola o saradnji, a tek 2010. godine Hrvatske ceste sklopile su ugovor sa Građevinskim fakultetom iz Zagreba za izradu projektne dokumentacije.

 

Poslije toga, odnosno 2011. godine Vlada Hrvatske i Savjet ministara BiH potpisali su Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiše.

 

Tada je bilo najavljeno da će radovi početi najdalje 2013. godine kada je i Evropska unija obećala pomoć, a nedugo nakon toga EU je i zvanično preko Investicionog okvira za Balkan odobrila bespovratni grant od 6,8 miliona evra. Te godine i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nadajući se da će krenuti radovi na izgradnji mosta, otpočela je i sa izgradnjom novog carinskog terminala koji je u potpunosti završen. Rok za završetak gradnje mosta je 30 mjeseci od početka radova.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *