Rajčević: Za stipendije 2.191.000 maraka

Društvo

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je pet konkursa za dodjelu stipendija studentima u Srpskoj i inostranstvu, za šta je izdvojen 2.191.000 KM.

 

Resoni ministar Srđan Rajčević rekao je da su izdvojena sredstva za stipendije jasan pokazatelj da će Vlada Srpske i dalje podržavati studente koji pokažu želju i volju da budu uspješni, te da vrate ono što država ulaže u njih.

 

On je naveo da je za četiri konkursa za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj izdvojeno dva miliona KM, a 191.000 KM za stipendiranje studenata u inostranstvu.

 

– Četiri konkursa se odnose na uspješne studente, na studente sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama, na studente sa invaliditetom i ostale studente – Rekao je Rajčević na konferenciji za novinare. On je naveo da se stipendije za studije u Republici Srpskoj dodjeljuju na 10 mjeseci, a mjesečni iznos je 200 KM, dok se studentima u inostranstvu jednokratno isplaćuje iznos od 2.000 KM za prvi, 2.500 za drugi i 3.000 KM za treći ciklus studija.

 

Konkursi će biti otvoreni do 18. novembra.

 

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić rekla je da će konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija biti dodijeljene 654 stipendije.

 

– U kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija biće dodijeljeno 312 stipendija, dok će studentima sa invaliditetom sva tri ciklusa studija, koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu druge osobe, biti dodijeljeno 15 stipendija – navela je Pejićeva.

 

Ona je dodala da će studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske biti dodijeljeno 19 stipendija.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *