U četvrtak neradni dan, 24 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Društvo

U četvrtak, 21. novembra navršavaju se 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

 

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarsta uprave i lokalne samouprave Srpske.

 

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne đelatnosti.

 

Zakonom o praznicima Republike Srpske propisano je da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade u dane praznika Republike i u kom obimu.

 

Na području grada Banje Luke, mimo odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost, u vremenu od 8.00 do 13.00 časova, mogu da rade:

 

– prodajni objekti koji se bave trgovinom na malo mesom i proizvodima od mesa (mesnice);

 

– prodajni objekti u kojima se obavlja trgovina na malo cvijećem (cvjećare);

 

– trgovine na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima (djelatnost prodavnica mješovite robe), u vlasništvu samostalnih preduzetnika;

 

– poslovni subjekti koji se bave pružanjem frizerskih i drugih tretmana za uljepšavanje.

 

Ovaj zaključak gradonačelnik Banje Luke je donio na zahtjev Zanatsko-preduzetničke komore regije Banja Luka, koja je izrazila potrebu za radom u četvrtak 21. novembra, a sa ciljem zadovoljavanja povećanih potreba građana za robama široke potrošnje, te za uslugama frizera i salona za uljepšavanje.

 

Grad Banja Luka obavještava građane da Gradska uprava neće raditi 21. novembra na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *